Zamienniki chleba czyli o tym jak nie jeść pieczywa

23 lipca 2023, dodał: Natalia1379
Artykuł zewnętrzny

Pieczywo, myślimy o nim jak o pewnej podstawie w naszych posiłkach, wyjściowej od której zaczynamy tworzenie naszego dania. W dzieciństwie od mamy w postaci kanapek, teraz na sto innych sposób – chleb znalazł się w książkach kulinarnych.

Jednak zastanówmy się czy to jest ten sam, zdrowy chleb z naszego dzieciństwa, który tak chętnie wcinaliśmy? Dziś żyjemy w takim dostatku, że nie koniecznie musimy biec do piekarni po bochenek ewentualnie dwa, możemy pokusić się o zrobienie domowego chlebka, dużo pracy, ale jaka duma nas wypełni, kiedy będziemy mogli cieszyć się domowym wyrobem i to bez wychodzenia z domu. Jednak w sytuacji w której chcemy kompletnie i całkowicie zrezygnować z pieczywa w naszej codzienne diecie, może nagle okazać się problem i narodzić pytanie czym go zastąpić? Na szczęście rynek rozwija się w zawrotnym tempie i możemy przebierać w rożnych kombinacjach, które są na wysunięcie ręki.

A co my tak konkretnie mamy do wyboru?

Oto kilka wskazówek dla zabieganych, jak w prosty i przystępny sposób spróbować czegoś innego przy komponowaniu codziennych posiłków. Zacznijmy od czegoś prostego – Krakersy z kaszy gryczanej. Kasza powszechnie wszystkim znana i bardzo lubiana przez Polaków, więc dlaczego nie znaleźć by dla niej trochę innego zastosowania niż ten w którym podajemy ją ugotowaną koło mięsa na niedzielnym obiedzie. Zbyt proste? Proszę bardzo przepis możemy urozmaicić i wtedy powstanie:

Krakers warzywny lub owsiany

Lekko słodki smak, który zawdzięcza dodaniu marchwi i batata. Siemię lniane, czosnek czy seler naciowy dodatkowo wzbogacą smak i dadzą uczucie sytości. Pewnie myślicie, że to rodzaj małego oszukiwania bo nadal wygląda jak chleb, ale smakuje inaczej? Owszem, łatwiej nam będzie przyswoić zdrowszą wersję tego produktu.Dobrze ale co ze śniadaniem i ulubionymi kanapeczkami w weekend z jajkiem, sałatą i czym dusza zapragnie? Alternatywa? Jasne!

 

Weźmy pod lupę płatki i to różne rodzaje; te owsiane, gryczane, ryżowe, jęczmienne czy orkiszowe. Śniadanie mamy na następne kilak dni bo przecież musimy przetestować wszystkie rodzaje! Zdrowe, szybkie danie bez zbędnych ulepszaczy, fajnie będą się tutaj komponować owoce w postaci dodatku do owsianki, dżem, konfitur. Opcji jest wiele. Śniadanie mamy załatwione ale w przypadku pracy lub szkoły? Tam kanapki sprawdzają się najlepiej, szybkie przygotowanie, łatwe spożycie, bez brudzenia czy zabierania sztuców, przerwy w końcu są krótkie.

 

Może skusimy się na kolorową sałatkę w pojemniku, której sytości nada tuńczyk, łosoś, jakaś szynka, kiełki słonecznika jakiś pomidor- warzywa mięso , zdrowa i syta opcja dla zabieganych. Dobrym pomysłem są też wszelkiego rodzaju tortille faszerowane warzywnymi pastami i smarowidłami.  A co jeśli nie chcemy jeść na okrągło zieleniny i sałaty?

 

Przepis na krakersa z płatków owsianych:

Składniki:

250 gram płatków owsianych górskich
250 ml mleka roślinnego np: ryżowego lub sojowego
30g chia
2-3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki pestek słonecznika
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
dodatki: zioła, przyprawy wedle uznania

Piekarnik rozgrzać do temperatury około 200 stopnic C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować ją tłuszczem. Wszystkie składniki zblendować (oprócz pestek). Masę przełożyć do miski i wyrobić przez chwilkę ręcznie. Rozłożyć na blaszce cienkie krakersy i piec około 20 minut po czym przekręcić na drugą stronę i dopiec. Świetnie smakuje do warzywnych past.

 

Wafle, naleśniki razowe!

To jest wspaniały wynalazek dzisiejszego rynku spożywczego, do nich możemy zrobić sobie domową pastę jajeczną, z ryby, z czym sobie wymyślimy, do pojemnika i do torby! Posiłek gotowy, do tego zabieramy owoc, małą przekąskę i gotowe! Za mało? Nadal głodni? No to czytajcie dalej.

Tortilla gryczana, to już jest porządny obiad w trakcie dnia, także coś prostego i łatwego do spożycia nawet przez dziecko. Zdrowsza od klasycznej, pszennej tortilli, i zmieścimy tutaj dużo więcej waży niż na kromce chleba. Bardzo fajna i tania opcja na lunch w trakcie dnia. Masz czas na smażenie naleśników? Przygotuj je dzień wcześniej z mąki razowej, zwiń w rulon, w środek możesz umieścić rukolę, podsmażone pieczarki, kiełki, paprykę, ogórka, oscypka.

A co jest jeszcze lepszą opcją od tych wszystkich wymienionych wyżej? Pieczone warzywa zamiast chleba! A w roli głównej bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, które stają się coraz bardziej popularne i lubiane. Znajdują rożne zastosowania i tutaj także się nadadzą, a w jaki sposób?

Pieczone bataty lub placuszki warzywne

Potrzebne składniki:

2 małe bataty

1 cukinia

1 kostka tofu naturalnego

1 mała czerwona cebula,

1 pomidor malinowy,

zioła i przyprawy: wedle uznania

ew. pestki dyni lub słonecznika do posypania lub oliwa z oliwek do polania.

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić w plastry. Cukinię, pomidora, cebulę i tofu pokroić również w plastry. Poukładać składniki warstwami według kolejności: batat + cukinia + tofu + pomidor + cebula + zioła. „Kanapki” ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu polać odrobiną oliwy lub posypać pestkami dyni lub słonecznika. Inną opcją jest wykonanie placuszków z tych warzyw, aby je wykonać należy zetrzeć na tarce warzywa (bataty i cukinię), dodać mąkę, jajko, przyprawy. Smażyć na oleju.

Tortilla z ziemniaków

1 kg ziemniaków, 8 jajek, 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wbić jaja, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać na nią ziemniaki z jajami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przyłożyć talerz o średnicy nieco większej od patelni i obrócić patelnię, aby tortilla wypadła z niej na talerz. Pokroić placek na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

Uwaga: wersja light: można ziemniaczki ugotować też w bulionie i dopiero potem na patelnię usmażyć z jajkami.

Tortilla z szynką i serem

Wariacji na temat tego prostego dania jest bardzo wiele, tortilla smakuje na ciepło, ale równie dobrze w wersji na zimno w formie drugiego śniadania sprawdzi się doskonale. Placki tortilli możemy upiec sami lub kupić gotowe w sklepie. Zwykle smarujemy je majonezem lub pysznym sosem np; czosnkowym, kładziemy kawałki warzyw (liście sałaty, rukolę, paprykę, pomidory, ogórki, oliwki, cebulę, rzodkiewki) łososia lub wędlinę, żółty ser, wszystko zalezy od Twoich upodobań i kreatywności.

składniki:

▪ opakowanie placów typu tortilla

▪ kilka łyżek musztardy lub majonezu

▪ kilka plastrów cienko pokrojonej szynki

▪ kilka plastrów sera żółtego

▪ 1 pomidor

▪ kilka liści sałaty

Przygotowanie:

Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki. Jak da się zauważyć życie bez chleba jest możliwe i wcale nie jest to takie trudne, że będziemy musiały spędzić cały dzień w kuchni, a na koniec i tak stwierdzimy, że to nie dla nas. Wiele osób nie jest świadomych, jak łatwo możemy zamienić coś na zdrowszą wersje, tak jak w przypadku chociażby właśnie chleba. Niektórzy boja się spróbować, a niektórzy z konieczności, ze względy na zdrowie są zmuszeni, a nie do końca wiedzą jak się za to zabrać.

zobacz również:

5 przepisów na domowy chleb

Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Chleb domowego wypieku – przepisy na oryginalne chleby z różnymi dodatkami

Bananowy chleb – przepis