Bobrek trójlistkowy – właściwości i zastosowanie

15 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Bobrek trójlistkowy to zioło, które posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Świetnie działa na pracę jelit, przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i przeziębienia. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie i jakie kryje zdolności.

boberek trólistkowy

Co nieco o roślinie

Roślina ta rośnie w Azji, Europie i Ameryce. W Polsce spotkasz ją na nieużytkach i brzegach rzek. Warto wiedzieć, że bobrek jest objęty częściową ochroną. Najważniejszym surowcem leczniczym są liście bobrka. Proces zdobywania surowców polega na suszeniu ich w zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Następnie używa się liści do przygotowania naparów i odwarów.

Bobrek trójlistkowy jest bogaty w garbniki, saponiny, rutyny, olejki lotne, flukozydy, składniki mineralne, żelazo, mangan oraz jod. 

bobrek trójlistkowy

Właściwości

Bobrek trójlistkowy pozytywnie działa na:

  •  wydzielanie soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych
  • poprawę trawienia
  • przyspieszanie metabolizmu
  • regulację pracy jelit
  • hamowanie zalegania mas pokarmowych w jelitach
  • migreny
  • zapobieganie anemii
  • likwidację wzdęć
  • właściwości przeciwzapalne
  • właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • obniżanie gorączki

bobrek trójlistkowy

Napar z bobrka trójlistkowego

Co kupić?

  • 1 łyżka suszonego ziela bobrka trójlistkowego
  • Szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Suszone ziele bobrka zalej szklanką gorącej wody, następnie przykryj napar i odstaw na 20 minut. Po tym czasie należy przecedzić napar.

Napar należy pić przez 6-7 dni  po pół szklanki naparu i 4 razy dziennie. Napar pomoże Ci  przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych.

Przy przeziębieniu pij napar po 1/3 szklanki, trzy razy dziennie przez 7 dni.

bobrek trójlistkowy

Nalewka z bobrka

Co kupić?

  • 1 szklanka suchego lub świeżego ziela bobrka trójlistkowego
  • 2 szklanki alkoholu 40 %

Przygotowanie:

Ziele bobrka należy umieścić w słoiku i zalać je dwoma szklankami alkoholu. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj i zamknij słój. Odstaw je w ciepłe, jasne miejsce na 14 dni. Pamiętaj, aby co drugi dzień lekko potrząsać naczyniem. Po upływie 14 dni przecedź nalewkę przez papierowy filtr do kawy.  Nalewkę rozlej do butelek i zamknij. Przechowuj butelki w zaciemnionym miejscu nie dłużej niż przez rok.

Pij nalewkę przez 6-7 dni po pół łyżeczki, maksymalnie dwa razy dziennie. Przy przeziębieniu pij 1 łyżeczkę trzy razy dziennie do 7 dni.

bobrek trójlistkowy