Sosy do dań z grilla – 5 przepisów

13 czerwca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Sezon grillowy ruszył pełną parą i na każdym kroku można poczuć pyszny zapach pieczonych kiełbasek, czy karkówki. Znudziły Wam się standardowe potrawy na grilla i chciałybyście odrobinę urozmaicenia? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy sosy, które z pewnością dodadzą wyrazistości i wzbogacą smak.

 

Sos pikantny pomidorowy

Idealnie komponuje się z kiełbasą, karkówką oraz chudym mięsem.

Co kupić?

  •  połowa pomidorów z puszki
  • dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
  • dwa wyciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka brązowego cukru
  • jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od rozmiaru)
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Zblenduj pomidory, po czym dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, aby papryczki pokroić bez pestek.  Sos odstaw na trochę do lodówki.

sos pomidorowy

Sos musztardowo – miodowy

Tego sosu używaj do karkówki, szaszłyków i białej kiełbasy.

Co kupić?

  • mały słoiczek musztardy miodowej
  • dwie łyżki płynnego miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczyptę pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.

sos majonez

Sos chrzanowy

Pasuje do tłustych mięs i kiełbas.

Co kupić?

  • 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • starty korzeń chrzanu

Przygotowanie:

Wszystko wymieszaj ze sobą dokładnie i jeżeli lubisz to dodaj niewielką ilość startego chrzanu.

sos chrzanowy

Sos tatziki

To rodzaj sosu greckiego, który najlepiej dodawać do sałatek i chudych mięs typu pieczona pierś z kurczaka.

Co kupić?

  • jeden niewielki ogórek
  • trzy duże ząbki czosnku
  • duży jogurt typu greckiego
  • łyżka majonezu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt grecki, dodaj łyżkę majonezu, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli oraz starty ogórek. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki.

sos tatziki

Sos barbecue

To bardzo klasyczny sos do grilla. To smak gorzko pikantny, idealny do pieczonego mięsa.

Co kupić?

  •  jedna szklanka ketchupu
  • trzy łyżki białego octu
  • trzy łyżki syropu klonowego
  • posiekana niewielka czerwona cebula
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • dwa wyciśnięte ząbki czosnku
  • dwie łyżki słodkiego sosu chili
  • dwie łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połówki cytryny
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina tabasco
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugotuj w garnku na małym ogniu i ciągle mieszaj.  Po ugotowaniu zblenduj wszystko dokładnie.

sos barbecue