Przepisy na świąteczne ciasta

5 grudnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kolacja Wigilijna składa się głównie z potraw bezmięsnych, barszczu, uszek i sałatek. Jednak później kiedy robi się miejsce w brzuchu i nachodzi nas ochota na coś słodkiego warto mieć  coś w zanadrzu. Poznajcie kilka ciekawych przepisów na pyszne ciasta świąteczne.

 

 

Kolorowa szarlotka

szarlotka

Co kupić?

Ciasto

  • 10 dag masła
  • 17 dag mąki
  • 6 dag cukru
  • duże jajko
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 kg jabłek lub 1 l musu

Masa budyniowa

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie:

Jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój w duże kawałki. Następnie wlej do garnka 1/4 szklanki wody i gotuj jabłka pod przykryciem. Kiedy zaczną się rozpadać należy zdjąć je z ognia i wsypać galaretkę w proszku.

Składniki na ciasto mieszamy mikserem i gnieciemy na blacie posypanym mąką.

W foremce do pieczenia połóż papier i wypełnij ją ciastem. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Masę budyniową wykonaj poprzez wymieszanie wszystkich składników i ugotowanie ich.

Na gotowe ciasto połóż  najpierw masę budyniową, a następnie jabłkową.

Ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki stężały.

Piernik z piwem żurawinowym

piernik

Co kupić?

  • 250 ml piwa żurawinowego
  • 750 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1,5 opakowania przyprawy korzennej
  • 350 g miodu
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Zacznij od rozpuszczenia miodu po czym odstaw go do ostygnięcia. Margarynę, cukier puder oraz żółtka należy zmiksować na gładką  i puszystą masę. Następnie bardzo powoli dodawaj miód oraz piwo.  Sodę rozpuść w wodzie i dodaj do ciasta. Przesianą mąkę oraz przyprawę korzenną wsyp do ciasta i miksuj do wymieszania składników. Resztę białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodaj do ciasta. Na sam koniec dodaj żurawinę i przelej ciasto do trzech małych keksówek. Całość pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Polewę wykonujemy poprzez wlanie wody do garnka i wymieszanie z margaryną oraz kakaem. Cały czas mieszaj i gotuj  do momentu zgęstnienia. Potem polej nią pierniki i odstaw do zastygnięcia.

Z powidłami i orzechami

ciasto swiateczne

Co kupić?

  • 38 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 18 dag cukru
  • 17 dag gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 25 dag miodu prawdziwego wielokwiatowy lub nektarowy
  • 3 -5 g cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie do posypania

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się rozpuścił, ale nie zagotował. Następnie zdejmij miód z ognia i zostaw do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy miód. Później do tego wrzucamy jeszcze olej, śmietanę oraz mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj wszystko na małych obrotach do uzyskania średniej konsystencji. Teraz przelewamy ciasto do foremki, którą wyłożyć należy wcześniej papierem do pieczenia.  Piecz ciasto w 170 stopniach przez 50 minut. Kiedy ciasto się przestudzi, przekrój je na pół i posmaruj powidłami. Złóż ciasto i wierzch wyłóż resztką powideł, a następnie posyp go  pokruszonymi orzechami.

Keks biszkoptowy

keks

Co kupić?

 składniki:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g różnych bakalii (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie )

Przygotowanie:

Na początku ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, ale nie przerywając tej czynności dodawaj powoli po łyżeczce cukru. Później dodajemy sok z cytryny oraz żółtka. Teraz tworzymy ciasto poprzez dodanie przesianej mąki wraz z ekstraktem z wanilii. Bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką połącz składniki, tak aby piana nie opadła. Bakalie wedle uznania możesz namoczyć wcześniej w rumie. Następnie obtocz je w mące i dodaj do ciasta. Foremkę keksówkę należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około godzinkę. Po wystudzeniu możesz polać czekoladą, obsypać cukrem pudrem lub dodać lukier.

Makowe z mleczną polewą

makowiec

 

Co kupić?

ciasto

  • kostka do pieczenia 180 g
  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 250 g
  • 5 jajek
  • suchy mak 100 g
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny

polewa

  • kostka do pieczenia 180 g
  • cukier puder 140 g
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • orzechy włoskie 150 g
  • mieszanka keksowa do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka należy utrzeć z kostką do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i mleko. Pod sam koniec dodaj ubite wcześniej na sztywno białka oraz sok z cytryny. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Polewę wykonujemy poprzez roztopienie w rondelku kostki do pieczenia i zagotowanie z cukrem oraz wodą. Później przelewamy to do miski i miksujemy z mlekiem w proszku. Teraz sparz orzechy wrzątkiem i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie posiekaj je drobno i wymieszaj z polewą. Kiedy masa jest jeszcze ciepła to przełóż ją na wystudzone ciasto i odstaw, aby wszystko zastygło. Na koniec udekoruj ciasto masą keksową i gotowe.

Brownie z fasoli

brownie

Co kupić?

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Fasolę należy odcedzić, opłukać i zmiksować blenderem. Dodaj pozostałe składniki do fasoli i zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Możesz całość polać rozpuszczoną czekoladą.

 

zobacz również:

Przepisy na ciasta z orzechami

Ciasta ze śliwkami – przepisy

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy