Przepisy na świąteczne ciasta
Kolacja Wigilijna składa się głównie z potraw bezmięsnych, barszczu, uszek i sałatek. Jednak później kiedy robi się miejsce w brzuchu i nachodzi nas ochota na coś słodkiego warto mieć coś w zanadrzu. Poznajcie kilka ciekawych przepisów na pyszne ciasta świąteczne.
Kolorowa szarlotka
Co kupić?
Ciasto
- 10 dag masła
- 17 dag mąki
- 6 dag cukru
- duże jajko
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 2 galaretki cytrynowe
- 1,5 kg jabłek lub 1 l musu
Masa budyniowa
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój w duże kawałki. Następnie wlej do garnka 1/4 szklanki wody i gotuj jabłka pod przykryciem. Kiedy zaczną się rozpadać należy zdjąć je z ognia i wsypać galaretkę w proszku.
Składniki na ciasto mieszamy mikserem i gnieciemy na blacie posypanym mąką.
W foremce do pieczenia połóż papier i wypełnij ją ciastem. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Masę budyniową wykonaj poprzez wymieszanie wszystkich składników i ugotowanie ich.
Na gotowe ciasto połóż najpierw masę budyniową, a następnie jabłkową.
Ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki stężały.
Piernik z piwem żurawinowym
Co kupić?
- 250 ml piwa żurawinowego
- 750 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 3 łyżki wody
- 150 g miękkiej margaryny
- 50 g cukru pudru
- 6 jajek
- 1,5 opakowania przyprawy korzennej
- 350 g miodu
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
Polewa:
- 125 g margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Zacznij od rozpuszczenia miodu po czym odstaw go do ostygnięcia. Margarynę, cukier puder oraz żółtka należy zmiksować na gładką i puszystą masę. Następnie bardzo powoli dodawaj miód oraz piwo. Sodę rozpuść w wodzie i dodaj do ciasta. Przesianą mąkę oraz przyprawę korzenną wsyp do ciasta i miksuj do wymieszania składników. Resztę białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodaj do ciasta. Na sam koniec dodaj żurawinę i przelej ciasto do trzech małych keksówek. Całość pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Polewę wykonujemy poprzez wlanie wody do garnka i wymieszanie z margaryną oraz kakaem. Cały czas mieszaj i gotuj do momentu zgęstnienia. Potem polej nią pierniki i odstaw do zastygnięcia.
Z powidłami i orzechami
Co kupić?
- 38 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 18 dag cukru
- 17 dag gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 25 dag miodu prawdziwego wielokwiatowy lub nektarowy
- 3 -5 g cynamonu
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się rozpuścił, ale nie zagotował. Następnie zdejmij miód z ognia i zostaw do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy miód. Później do tego wrzucamy jeszcze olej, śmietanę oraz mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj wszystko na małych obrotach do uzyskania średniej konsystencji. Teraz przelewamy ciasto do foremki, którą wyłożyć należy wcześniej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 170 stopniach przez 50 minut. Kiedy ciasto się przestudzi, przekrój je na pół i posmaruj powidłami. Złóż ciasto i wierzch wyłóż resztką powideł, a następnie posyp go pokruszonymi orzechami.
Keks biszkoptowy
Co kupić?
składniki:
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 200 g różnych bakalii (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie )
Przygotowanie:
Na początku ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, ale nie przerywając tej czynności dodawaj powoli po łyżeczce cukru. Później dodajemy sok z cytryny oraz żółtka. Teraz tworzymy ciasto poprzez dodanie przesianej mąki wraz z ekstraktem z wanilii. Bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką połącz składniki, tak aby piana nie opadła. Bakalie wedle uznania możesz namoczyć wcześniej w rumie. Następnie obtocz je w mące i dodaj do ciasta. Foremkę keksówkę należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około godzinkę. Po wystudzeniu możesz polać czekoladą, obsypać cukrem pudrem lub dodać lukier.
Makowe z mleczną polewą
Co kupić?
ciasto
- kostka do pieczenia 180 g
- mąka pszenna 250 g
- cukier 250 g
- 5 jajek
- suchy mak 100 g
- mleko 125 ml
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
polewa
- kostka do pieczenia 180 g
- cukier puder 140 g
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka mleka w proszku
- orzechy włoskie 150 g
- mieszanka keksowa do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka należy utrzeć z kostką do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i mleko. Pod sam koniec dodaj ubite wcześniej na sztywno białka oraz sok z cytryny. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Polewę wykonujemy poprzez roztopienie w rondelku kostki do pieczenia i zagotowanie z cukrem oraz wodą. Później przelewamy to do miski i miksujemy z mlekiem w proszku. Teraz sparz orzechy wrzątkiem i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie posiekaj je drobno i wymieszaj z polewą. Kiedy masa jest jeszcze ciepła to przełóż ją na wystudzone ciasto i odstaw, aby wszystko zastygło. Na koniec udekoruj ciasto masą keksową i gotowe.
Brownie z fasoli
Co kupić?
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Fasolę należy odcedzić, opłukać i zmiksować blenderem. Dodaj pozostałe składniki do fasoli i zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Możesz całość polać rozpuszczoną czekoladą.
zobacz również:
Przepisy na ciasta z orzechami
Ciasta ze śliwkami – przepisy
Ciasta bez pieczenia – przepisy
Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy