Ryż na bulionie w zielone piegi
Artykuł zewnętrzny
Jeszcze jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.
Czas : 40 minut
Składniki :
- 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
- 1 kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 3 łyżki pokrojonych listków pietruszki
- 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
- szczypta kurkumy
- sól
- skórka otarta z 1/4 cytryny
Ryż zalać 1,5 litrem wody. Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyć na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni. Dorzucić ryż i kurkumę. Smażyć mieszając tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły . Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny.