Słyszeliście kiedyś o diecie, która trwa tylko tydzień? Czy to możliwe, aby w tak krótkim czasie zgubić zbędne kilogramy? Okazuje się, że tak, a dodatkowo produkty są zbilansowane i zapewniają organizmowi wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Jadłospis I
PONIEDZIAŁEK
(1134 kcal, 27 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z kawałek świeżego ogórka
2 liście sałaty
II śniadanie:
duże jabłko
opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
kromka chleba chrupkiego
obiad:
pierś kurczaka (100 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona z łyżeczką cząbru
2 gotowane ziemniaki z sałatką z 3 pomidorów, małej czerwonej papryki i plasterka chudego białego sera z szklanka soku pomarańczowego
kolacja:
sałatka ze 120 g świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i cienkiego plastra odtłuszczonego sera żółtego.
WTOREK
(1100 kcal, 26 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z łyżka natki pietruszki z średni pomidor
II śniadanie:
gruszka
opakowanie jogurtu owocowego (175 g)
kromka chleba chrupkiego
obiad:
2 kostki morszczuka usmażone na łyżce oliwy
2 średnie ziemniaki
surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii z szklanka soku jabłkowego
kolacja:
sałatka z ugotowanego brokuła, plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy
2 kromki chleba chrupkiego z średnie jabłko
ŚRODA
(1240 kcal, 28 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
2 kromki grahama z 2 plasterkami odtłuszczonego żółtego sera
2 plasterki ananasa
II śniadanie:
pół grejpfruta
opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
kromka chleba chrupkiego
obiad:
pręga wołowa (130 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i uduszona z cebulą, marchewką i oregano
2 ziemniaki
2 gotowane pory z szklanką soku z czarnej porzeczki
kolacja:
sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, połowy szklanki ryżu, pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną
CZWARTEK
(1215 kcal, 25 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
2 kromki grahama z 2 plasterkami wędliny drobiowej
nieduża pomarańcza albo jabłko
II śniadanie:
sałatka owocowa z jabłka, nektarynki, 10 winogron
obiad:
200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu
mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu
1 średni ziemniak
kolacja:
100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk)
3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki
szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.
PIĄTEK
(1210 kcal, 30 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego
pomidor
2 liście sałaty
II śniadanie:
pomarańcza z opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
2 kromki chleba chrupkiego
obiad:
2 jajka sadzone na łyżce oliwy
2 średnie ziemniaki
surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku
szklanka soku pomarańczowego
kolacja:
sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem
SOBOTA
(1210 kcal, 30 g tłuszczu)
I śniadanie:
szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika pół szklanki kawy i pół szklanki mleka 1,5 proc.tł.
II śniadanie:
szklanka mleka 1,5 proc. tł. zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin
2 kromki chrupkiego chleba
obiad:
filet z dorsza (150 g) skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem i pieczony w folii
2 ziemniaki z surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa
kolacja:
5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki
szklanka wody mineralnej
NIEDZIELA
(1130 kcal, 26 g tłuszczu)
I śniadanie:
pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego
brzoskwinia lub gruszka
II śniadanie:
szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii
2 kromki chleba chrupkiego
obiad:
bitka wołowa (120 g) z oregano, usmażona na łyżeczce oliwy
2 ziemniaki
3 łyżki buraczków bez zasmażki
6 brukselek
szklanka soku jabłkowego
kolacja:
sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.
Jadłospis II
Dzień 1:
Śniadanie:
sok z marchwi, surówka z selera i jabłka z dodatkiem soku z cytryny, sałatka z gotowanego buraka, cebuli, kwaszonego ogórka z dodatkiem soku z cytryny, herbata miętowa.
Obiad:
zupa jarzynowa, bigos jarski, surówka z marchwi i jabłka.
Kolacja:
brukselka gotowana na parze, pomidory z cebulką, grejpfrut, herbatka imbirowa.
Dzień 2:
Śniadanie:
sok jabłkowo – buraczany, surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną, herbatka imbirowa.
Obiad:
zupa kapustna z warzywami, leczo jarskie, surówka z kiszonej kapusty, herbata owocowa, pieczone jabłko.
Kolacja:
surówka z marchwi z jabłkiem, pory duszone (bez tłuszczu).
Dzień 3:
Śniadanie:
rosół z warzyw (warzywa starte na grubej tarce w zupie), surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną, pomidor z cebulą.
Obiad:
zupa ogórkowa czysta, gołąbki nadziewane warzywami, surówka z rzodkwi z jabłkiem i cytryną.
Kolacja:
kapusta kwaszona duszona z cebulą jabłkiem, papryka, surówka z marchwi z sokiem z cytryny, herbata ziołowa.
Dzień 4:
Śniadanie:
sok marchewkowy, mus z dyni, cebulki i jabłka, ogórek kwaszony.
Obiad:
zupa kapustna, gotowany na parze kalafior, surówka z porów z jabłkiem i sokiem z cytryny, ogórek kwaszony.
Kolacja:
surówka z buraków z cebulką, ogórkiem kwaszonym, jabłkiem, jabłko pieczone, herbatka korzenna.
Dzień 5:
Śniadanie:
woda z cytryną, humus, chleb pełnoziarnisty z masełkiem ziołowym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa.
Obiad:
zupa rybna, zapiekanka z cukinii, sałatka z cykorii, jabłka z jogurtem, soczek jednodniowy.
Kolacja:
brokuł gotowany na parze, surówka z marchewki z jabłkiem i imbirem, herbatka cynamonowa.
Dzień 6:
Śniadanie:
sok marchewkowy, mus z dyni, cebulki i jabłka, ogórek kwaszony.
Obiad:
zupa pomidorowa, leczo z warzyw, surówka z kwaszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, grejpfrut.
Kolacja:
brokuł gotowany na parze, surówka z marchewki z jabłkiem i imbirem, herbatka cynamonowa.
Dzień 7:
Śniadanie:
sałatka z gotowanych buraków z cebulą i ogórkiem kwaszonym (na ciepło), sok wielowarzywny świeży (lekko podgrzany), grejpfrut.
Obiad:
sok pomidorowy na ciepło, kalafior gotowany na parze, surówka z selera z jabłkiem i cytryną.
Kolacja:
surówka z czerwonej kapusty z cebulą, jabłkiem, cytryną, jabłko duszone, herbatka imbirowa.
Jadłospis III
Dzień pierwszy
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
dwie kromki ciemnego pieczywa z dwiema łyżkami twarożku z kawałkiem świeżego ogórka,
dwa liście sałaty.
Drugie śniadanie
jabłko,
jogurt naturalny,
kromka chrupkiego pieczywa.
Obiad
podsmażona na łyżce oliwy pierś z kurczaka,
2 gotowane ziemniaki,
sałatka złożona z 3 pomidorów, czerwonej papryki i plasterka chudego, białego sera,
sok pomarańczowy.
Kolacja
sałatka ze świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny,
pół szklanki ugotowanego ryżu,
plaster chudego, żółtego sera.
Dzień drugi
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
dwie kromki ciemnego pieczywa z dwiema łyżkami twarożku z łyżką natki pietruszki,
średni pomidor.
Drugie śniadanie
gruszka,
jogurt owocowy,
kromka chrupkiego pieczywa.
Obiad
dwie kostki morszczuka, usmażone na łyżce oliwy,
2 gotowane ziemniaki,
do tego surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii,
sok jabłkowy.
Kolacja
sałatka z gotowanych brokułów i plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy,
2 kromki pieczywa chrupkiego,
średnie jabłko.
Dzień trzeci
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
dwie kromki ciemnego pieczywa z dwoma plasterkami odtłuszczonego, żółtego sera,
2 plasterki ananasa.
Drugie śniadanie
połówka grejpfruta,
jogurt naturalny,
kromka pieczywa chrupkiego.
Obiad
pręga wołowa podsmażona na łyżce oliwy i uduszona z cebulą, marchwią i oregano,
2 gotowane ziemniaki, 2 gotowane pory,
szklanka soku z czarnej porzeczki.
Kolacja
Sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżeczek groszku, 2 łyżeczek kukurydzy, połowy szklanki ryżu, pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną.
Dzień czwarty
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
dwie kromki ciemnego pieczywa z dwoma plasterkami wędliny drobiowej,
nieduża pomarańcza lub jabłko.
Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z jabłek, nektarynek i winogron.
Obiad
kurczak bez skórki ugotowany lub upieczony na ruszcie,
średni ziemniak,
mizeria z 1 ogórka i 1 łyżeczki jogurtu 0% tłuszczu.
Kolacja
ryba w jarzynach na zimno – dorsz, mintaj lub morszczuk,
szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.
Dzień piąty
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
dwie kromki ciemnego pieczywa z 2 łyżeczkami twarożku,
pomidor,
dwa liście sałaty.
Drugie śniadanie
pomarańcza,
jogurt naturalny,
2 kromki pieczywa chrupkiego.
Obiad
2 jajka sadzone usmażone na łyżce oliwy,
2 średnie ziemniaki,
surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku,
szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja
sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem.
Dzień szósty
Pierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika.
Drugie śniadanie
szklanka mleka 1,5% zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin,
2 kromki pieczywa chrupkiego.
Obiad
pieczony w folii filet z dorsza skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem,
2 ziemniaki,
surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa.
Kolacja
5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki,
szklanka wody mineralnej.
Dzień siódmyPierwsze śniadanie
pół szklanki kawy z mlekiem 1,5%,
2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego,
brzoskwinia lub gruszka.
Drugie śniadanie
szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii,
2 kromki pieczywa chrupkiego.
Obiad
bitki wołowe z oregano, smażone na łyżeczce oliwy,
2 ziemniaki,
3 łyżki buraczków bez zasmażki,
6 brukselek,
szklanka soku jabłkowego.
Kolacja
sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.
Zasady
Usunięcie toksyn z organizmu za pomocą diety to dobry pomysł, ale jak we wszystkim i tutaj konieczny jest umiar. Nie stosuj tej diety zbyt często ani za długo.
Dieta tygodniowa, czyli oczyszczająca wiąże się ze zmianą żywienia dlatego, aby organizm nie doznał szoku przed jej wprowadzeniem należy:
zmienić odrobinę dotychczasowe menu wprowadzając więcej sałatek i owoców.
pij dużo wody 1,5 litra dziennie
unikaj ciężkich potraw
Podczas diety najlepiej jeść dużo produktów mlecznych, które mają niską zawartość tłuszczu.
Dieta przewiduje spożywanie mięsa w postaci wołowiny, cielęciny i drobiu.
Nie należy jeść kaczek i gęsi oraz potraw smażonych tradycyjnie i w głębokim tłuszczu.
Sól zamień na zioła lub inne przyprawy, z kolei cukier lepiej zastąpić ksylitolem.
Nie rób zakupów na głodnego, ponieważ wtedy do Twojego koszyka trafiają słodycze i inne niezdrowe przekąski.
Zalety
Niewątpliwie dieta tygodniowa posiada wiele zalet.
Urozmaicony jadłospis – nie musisz odmawiać sobie wielu rzeczy, ponieważ dieta zapewnia wszystko co niezbędne.
Nie trzeba głodować – przerwy między posiłkami nie są długie, a potrawy są syte.
Pobudzasz metabolizm – jedząc mniej, a częściej.
Trwałe efekty – zazwyczaj chudnie się 0,5 kg na 1 tydzień, ale nie trzeba obawiać się efektu jo-jo
Trwa stosunkowo krótko i w razie potrzeby można przedłużyć