Dania z papryki – przepisy na smaczne i pomysłowe potrawy
Zazwyczaj jemy ją na kanapce lub w sałatce. A może by tak coś innego? Koniec z monotonią, zobacz jak można w ciekawy sposób wykorzystać niedocenianiom paprykę: możesz wyczarować z niej pyszną zupę, dodać do ryby lub faszerować na różne sposoby..Papryka nazywana jest żywym vitaralem. Dlaczego? Ponieważ w swoim strąku posiada komplet witamin i soli mineralnych.
Jakie witaminy dla zdrowia zawiera papryka? Najwięcej jest w niej witaminy C, bardzo dużo B1, PP, trochę z kompleksu B, a także dość dużo witaminy A. Ponadto w papryce obecna jest też witamina E. Z soli mineralnych można wymienić tu: potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez.
Nadziewana kuskusem
Co kupić?
- 1,5 szklanki rosołu z kurczaka lub wywaru z warzyw
- 2/3 szklanki kuskusu
- 4 średnie papryki
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 10 czarnych oliwek
- 1 średnia cukinia, pokrojona na plasterki
- kilka pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- 8-10 małych pomidorków, przekrojonych na pół
- 1 puszka ciecierzycy, wypłukanej i dobrze odsączonej
- 100g pokruszonej fety
- orzeszki piniowe – do smaku
- sol, pieprz, cayenne – do smaku
Przygotowanie:
Rosół zagotuj w rondelku, następnie odstaw, dodaj kuskus i przykryj. Z papryk odetnij wierzch oraz usuń gniazda. Wrzuć do wrzątku na 3-5 minuty. Następnie odsącz je w durszlaku. Wrzuć na patelnię cukinię, cebulę, czosnek, oliwki, pieczarki i smaż przez 5 minut. Zakręć palnik i dorzuć oregano, ciecierzycę, kuskus oraz pomidorki. Dodaj sól i pieprz dla smaku, a na wierzch fetę. Ostudzone papryki, skrop rosołem oraz wypełnij farszem i piecz 15 minut w 180 stopniach.
Pieczony pstrąg
Co kupić?
- 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- cytryna
- rozmaryn
- oliwa
Sos pietruszkowy
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 zielonej papryczki chili
- 1 malutka cebulka szalotka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rybki opłucz, osusz oraz skrop sokiem z cytryny. Wykonaj małe nacięcia nożem na jednym z boków i dopraw całe pstrągi solą oraz pieprzem. Następnie posyp je 1 łyżką rozmarynu, natrzyj je 1 łyżką oliwy oraz 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku. W środek włóż pozostały czosnek oraz cytrynę. Cukinię i paprykę pokrój w kosteczkę i dopraw solą, pieprzem. Potem wymieszaj je z łyżką oliwy. Ryby ułóż na blaszce do pieczenia pociętą stroną do góry. Posyp je warzywami. Piecz 15-20 minut w 250 stopniach. Wszystkie składniki pokrój i zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem.
W zalewie
Co kupić?
- 3 większe papryki
- 4 plasterki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków obranej marchewki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju
ZALEWA
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli
PRZYPRAWY
- 4 ziela angielskie
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę pokrój na kawałki i usuń nasiona. Następnie ułóż ją w słoikach razem z marchewką, przepołowioną chilli, oliwę albo olej i nieobranym czosnkiem. Dopraw każdy słoiczek. Wszystkie składniki na zalewę ugotuj pod przykryciem i zalej nią słoiki z papryką. Gotowe słoiczki zakręć i ugotuj na wolnym ogniu ok 10 minut od zagotowania się wody, aby zawekować paprykę.
Zupa dyniowo – paprykowa
Co kupić?
- 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
- 5 czerwonych papryk
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 łyżki listków tymianku
- 2 szklanki (500 ml) bulionu
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się nasion i ją obierz. Paprykę umyj, pokrój i wydrąż środek. Dynię, paprykę oraz papryczkę chili w całość piecz prze 70 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu pokrój dynię na mniejsze kawałeczki, natomiast pozostałe papryczki włóż do foliowej siateczki i po 3 minutach obierz ze skóry. Chili przekrój na pół i wyrzuć nasiona oraz jasne włókna.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na sklarowanym maśle, a pod koniec dodaj listki tymianku.
Wszystkie warzywa wraz z bulionem, oliwą oraz przyprawami należy zblendować. Zupę przelej do garnka i zagotuj.
Gotową podawaj z fetą, tymiankiem oraz płatkami chili jeżeli ktoś lubi.
Kanapeczki
Co kupić?
- 1 czerwona papryka, upieczona w piekarniku
- 2 małe bułeczki drożdżowe, opieczone w tosterze lub świeże
- 2 – 3 plasterki białego sera (twarogu)
- garść liści świeżej bazylii
- oliwa
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie – masło
Przygotowanie:
Upiecz paprykę w 200 stopniach przez 25 minut. Przewróć ją raz w trakcie pieczenia. Po ostudzeniu zdejmij z niej skórkę i usuń środek z pestkami. Pokrój papryki na paski, dodaj sól morską, pieprz oraz oliwę.
Bułeczki opiecz w tosterze i pokrop je oliwą. Nałóż na nie kawałki papryki, plaster sera białego i bazylię. Dopraw do smaku i gotowe.
Krem z papryki i pomarańczy
Co kupić?
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże czerwone papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z nich pomarańczową skórkę. Pokrój paprykę w kosteczkę. Następnie duś ją pod przykryciem w garnku na oliwie przez 1o minut. Dodaj 2 łyżeczki startej skórki, wymieszaj i podgotuj przez chwilę. Po tym czasie zmniejsz ogień na najmniejszy i zostaw na 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Potem dodaj sok z pomarańczy i zblenduj na krem. Dopraw do smaku i podawaj na ciepło lub zimno.