Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany
Na wstępie rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące pochodzenia papryki: wywodzi się nie z Węgier czy Bułgarii, ale Ameryki Południowej i Środkowej. To właśnie stamtąd przybył do nas ten psiankowaty owoc.
Psiankowaty? To znaczy, że należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, tytoń i tak dalej. Posiada wiele odmian, jednak najprościej podzielić ją na słodkie (których nigdy nie brakuje w Polsce) i ostre, o które coraz częściej dopomina się spora grupa osób. Odmianę słodką Bułgarzy jadają codziennie, a nawet 3-4 razy na dzień! Może właśnie dzięki temu jeden długowieczny przypada tam na 250 obywateli? Dla porównania, w innych krajach na świecie jedna osoba po osiemdziesiątce przypada na 10 000 mieszkańców.
Papryka nazywana jest żywym vitaralem. Dlaczego? Ponieważ w swoim strąku posiada komplet witamin i soli mineralnych. Najwięcej jest w niej witaminy C, bardzo dużo B1, PP, trochę z kompleksu B, a także dość dużo witaminy A. Ponadto w papryce obecna jest też witamina E. Z soli mineralnych można wymienić tu: potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Dzięki temu warzywo wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, poprawia kondycję układu nerwowego, a także wzmacnia mięśnie i kości. Stabilizuje ciśnienie krwi, chroni również przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ze względu na obecność sporych ilości błonnika oczyszcza jelita i poprawia pracę układu pokarmowego. Działa też moczopędnie, co wpływa na przyspieszenie procesu oczyszczania organizmu.
Różne znane nam odmiany i ich właściwości:
- papryka czerwona – w swoim składzie posiada bardzo duże ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W związku z tym poprawia wzrok i wygląd skóry – zapewnia piękną cerę, nadając jej naturalny odcień. Dzięki witaminie C spowalnia proces powstawania zmarszczek. Bardzo polecana ludziom, którzy posiadają kruche naczynia krwionośne, ze względu na kolejny składnik: rutynę.
- papryka zielona – zalecana kobietom w ciąży oraz paniom, które planują w najbliższej przyszłości zostać matkami – obfituje w kwas foliowy. Poprawia parametry krwi oraz wpływa na dobre samopoczucie, wpływa na układ nerwowy i ma właściwości krwiotwórcze. To doskonałe źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości .
- papryka żółta – najbardziej ceniona za posiadanie w swoim składzie luteiny i zeaksantyny, które unieszkodliwiają wolne rodniki w siatkówce oka, zapewniając dobre widzenie; dostarcza także witaminy E.
Na koniec przedstawię przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie, które coraz częściej w ostatnim czasie pojawia się restauracjach czy barach.
Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Ilość porcji: 6
Potrzebne produkty: 6 czerwonych papryk, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 10 pieczarek, 4 łyżki masła, 4 łyżki łagodnego ketchupu, 40 dekagramów mielonego mięsa wołowego, 150 gram sera feta, 100 gram ryżu, 1 łyżka suszonego oregano, 3 łyżki natki pietruszki, 2 łyżeczki vegety, 15 dekagramów sera żółtego, sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyć papryki, odkroić kapelusze, a następnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Równocześnie w osolonej wodzie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Wcześniej obrane pieczarki i cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć na maśle. Po przeciśnięciu przez praskę czosnku, dodać go wraz z mięsem mielonym do pieczarek. Razem smażyć około 10 minut.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, pokruszony ser feta, ketchup, natkę pietruszki, vegetę, oregano. Następnie wymieszać składniki i doprawić pieprzem ziołowym oraz solą.
- Lekko oprószyć solą i pieprzem wnętrza papryk i wypełnić do samej góry przygotowanym farszem. Posypać startym żółtym serem, po chwili przykryć kapeluszami. Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem oraz podlanego około trzema łyżkami oliwy.
- Papryki powinny piec się w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach przez około godzinę.
Pozostaje nam tylko wyskoczyć na chwilę do najbliższego warzywniaka, wybrać dla siebie odpowiednią odmianę papryki i cieszyć się jej smakiem oraz pozytywnym wpływem na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Smacznego :)
zobacz również:
Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody – właściwości lecznicze
Kurkuma i jej właściwości
Papryka na zdrowie, urodę i figurę – przepisy na pyszne dania
Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników