Kurkuma i jej właściwości

28 lipca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kurkuma to przyprawa, która najbardziej kojarzy się nam z kuchnią indyjską i przyprawą curry. To bardzo dobry tok myślenia, gdyż właśnie Indie to kraj jej pochodzenia, a curry to przyprawa, której głównym składnikiem jest kurkuma. Nie jest to jednak tylko barwnik spożywczy, który nadaje potrawom piękny żółty kolor. To przyprawa, która, dzięki zawartości kurkuminy, posiada wiele właściwości leczniczych.


Kurkuma (Curcuma longa), zwana też ostryżem, to roślina uprawna wyglądem przypominająca kłącze imbiru. Pochodzi z Indii i od lat jest używana w krajach Bliskiego i Środkowego Wschodu do przygotowywania potraw, jest głównym składnikiem przyprawy curry. Również od lat jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej do leczenia wielu schorzeń. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, związek odpowiedzialny za jej żółtą barwę. Kurkumina należy do jednego z najsilniejszych dostępnych przeciwutleniaczy. Jej silne właściwości są obecnie przedmiotem badań naukowców na całym świecie. Wyniki tych badań są naprawdę obiecujące.

Właściwości kurkumy (kurkuminy):

  • Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne. Działa tak samo silnie jak popularne leki przeciwbólowe. Szczególnie polecana jest osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), by złagodzić ból.
  • Wiele badań naukowych potwierdziło, że kurkumina posiada właściwości przeciwnowotworowe. Walka z chorobami nowotworowymi to także walka ze stanami zapalnymi, a więc właściwości przeciwzapalne kurkumy odgrywają tu wielką rolę. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że przyczyną nawet 25% wszystkich znanych nowotworów jest właśnie przewlekły stan zapalny.
  • Kurkuma wpływa na łagodzenie schorzeń skórnych, tj. trądzik czy łuszczyca, które są związane ze stanem zapalnym skóry. Regularne spożywanie kurkumy może przynieść poprawę.
  • Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym jest naturalnym środkiem przeciwbólowym.
  • Kurkuma wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie. Z powodzeniem stosowana jest w przebiegu diet odchudzających.
  • Wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, działa ochronnie na komórki wątroby, wspomaga pracę trzustki i wątroby.
  • Jej właściwości antyoksydacyjne mogą wpłynąć na poprawę jakości widzenia, a także zlikwidować objawy suchego oka.
  • Jej regularne spożywanie może służyć za doskonałą prewencję chorób neurodegenereacyjnych, jak choroba Alzheimera. Szczególnie jest polecana osobom starszym.
  • Kurkuma, dzięki zawartości lipopolisacharydów, wpływa na poprawę odporności, a także skraca czas przeziębienia, jeżeli już wystąpi.
  • Wspomaga pracę serca i układu krwionośnego.
  • Wpływa na poprawę samopoczucia, przez co minimalizuje ryzyko wystąpienia depresji.
  • Zmniejsza stan zapalny wywołany treningiem, z tego względu polecana jest sportowcom i osobom dbającym o sylwetkę.
  • W celu zwiększenia jej przyswajalności, warto łączyć ją z czarnym pieprzem, gdyż piperyna w nim zawarta zwiększa wchłanianie kurkuminy do organizmu.

 

Zastosowanie w kuchni:
Kurkuma to jedna z najczęściej stosowanych przypraw w kuchni indyjskiej oraz krajach Bliskiego Wschodu. Pasuje do wielu dań, nawet do dań kuchni polskiej, gdyż świetnie podkreśli smak rosołu, potraw z drobiu i ryb. Stosowana także do dań z ryżu, potraw duszonych i owoców morza. Jest również składnikiem musztard i sosów oraz marynat do mięs. Kurkumę warto dodawać także do owsianek, past warzywnych, koktajli czy mleka (tzw. „złote mleko”). Poniżej kilka inspiracji :)

„Złote mleko”
Składniki (1 porcja):
– 3/4 szklanki mleka zwykłego lub mleka roślinnego (np. migdałowego, ryżowego lub owsianego)
– 1/4 szklanki mleka kokosowego
– 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
– 1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem kokosowym lub trzcinowym)
– 1 łyżeczka startego imbiru lub cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko (nie gotować), aż będzie ciepłe. Połączyć z resztą składników i dokładnie zmiksować, aż napój się lekko spieni.

Placki kukurydziane z kurkumą
Składniki:
– 250 g kukurydzy
– 1 jajko
– 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1-2 łyżki mleka lub śmietany
– garść posiekanej świeżej kolendry
– 2-3 łyżeczki kurkumy
– Przyprawy do smaku: sól, pieprze, papryka słodka
– Olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Kukurydzę odcedzić (jeżeli używamy kukurydzy z puszki) i zmiksować. Dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Placuszki nakładać za pomocą łyżki (1-1,5 łyżki na 1 placek) na rozgrzany olej. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Placki można podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego, z sałatą lub z jajkiem sadzonym.


Koktajl z kurkumą i pomarańczą

Składniki:
– 1 szklanka wody kokosowej lub rozcieńczonego mleka kokosowego
– 3 średniej wielkość pomarańcze
– 1 owoc mango
– 2 łyżeczki mielonej kurkumy
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Sposób przygotowania:
Pomarańcze i mango obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony z dodatkiem świeżej mięty.

 

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny

ateraz

Sklep Ateraz
tel: (58)350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.sklepateraz.pl