Mąka orkiszowa korzyści dla zdrowia – różne przepisy i zastosowanie
Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu – Triticum spelta. Jest to zboże mające wiele wspólnego z pszenicą, jednak posiada także wiele cennych właściwości, których ziarna pszenicy nie zawierają.
Co wchodzi w skład mąki orkiszowej? W 100 gramach tego produkty znajdują się: 63 gramy węglowodanów, 10 gram białka, witaminy – B2, PP, B6, C, E oraz A. Mąka orkiszowa zawiera także minerały, takie jak: wapń, żelazo, sód, potas oraz spore ilości magnezu. Śladowo można znaleźć tam mangan, cynk i miedź. Pomimo tak wielu wartości odżywczych ziarna orkiszu potrafią być ciężkostrawne. Powoduje to zawartość kwasu foliowego, którego ludzie nie są w stanie strawić.
Czy to możliwe, że mąka orkiszowa wpływa na mocny sen i poprawia nastrój? Oczywiście! Ze względu na tryptofan (aminokwas obecny w ziarnach orkiszu), który odpowiada za tworzenie się serotoniny w organizmie. Z kolei to właśnie serotonina sprawia, że lepiej śpimy, a rano budzimy się pełni energii do życia i mamy dobry humor.
Mąka orkiszowa jest idealna dla osób, które sporo czasu spędzają na ćwiczeniach w siłowni. Jej białko jest pełnowartościowe! Co to oznacza? Dostarcza ono wszystkich ośmiu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Orkisz zatem umożliwia prawidłową syntezę białka obecnego w mięśniach.
Jeśli chcesz schudnąć, wprowadź do swojej diety właśnie mąkę orkiszową. Jest ona sycąca i likwiduje uczucie głodu. Ponadto zawiera spore ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga proces oczyszczania organizmu. Polepsza proces krążenia, dlatego posiłki zawierające mąkę orkiszową powinny jeść osoby, którym nadmiernie marzną stopy i dłonie.
Orkisz zawiera gluten, a im bardziej oczyszczona jest mąka, tym więcej zawiera glutenu. Zatem osoby, które źle na niego reagują powinny z mąki orkiszowej zrezygnować.
Oto przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej:
Chlebki z makiem i sezamem
Potrzebne produkty:
- 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 50 gram maku
- 50 gram sezamu
- 2 listki laurowe
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 mililitrów mleka
- 150 gram kwaśnej śmietany
- ewentualnie żółtko z jedną łyżką mleka w celu posmarowania chlebków
Jak przygotować?
Pokrusz drobno listki laurowe, następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką, makiem, sezamem i solą. Dodaj masło, które musi być schłodzone i posiekane. Następnie wyrób kruszonkę palcami. Dodaj mleko, miód i śmietanę, dobrze wyrób. Napełnij ciastem 2-3 foremki o długości 20 centymetrów. Jeśli chcesz, aby chlebki ładnie błyszczały, posmaruj je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Chleb z mąki orkiszowej z marchewką i orzechami
Potrzebne produkty:
- 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
- 100 gram drobno startej marchewki
- 100 gram orzechów włoskich, grubo pokrojonych
- 7 gram suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli, około 350-400 mililitrów wody
Jak przygotować?
Połącz mąkę z drożdżami i solą, wymieszaj i odstaw na trzy godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj marchewkę i orzechy, połącz z ciastem i uformuj okrągły bochenek. Przykryj go i zaczekaj od 45 do 60 minut aż ponownie wyrośnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, na dnie postaw naczynie żaroodporne z wodą. Połóż formę na ruszcie, w której będziesz piec chleb, musi być porządnie rozgrzana. Na wierzchu wyrośniętego bochenka wykonaj dwa nacięcia na krzyż. Następnie ułóż chleb na pergaminie i razem z nim przenieś do gorącej formy. Piecz przez 45-50 minut.
Naleśniki orkiszowe z brzoskwiniami i jabłkami (4 porcje)
Potrzebne produkty:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- sól
- 80 mililitrów oleju do smażenia
- 3 brzoskwinie
- 600 gram jabłek
- 50 gram rodzynek
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- cukier waniliowy
- cukier puder
- liść mięty
Jak przygotować?
Najpierw należy obrać jabłka i zetrzeć je na grubej tarce, a brzoskwinie pokroić w cząstki. Umieszczone w garnku owoce podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do czasu aż się rozgotują. Dodać cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Z mleka, mąki i jajek zrobić ciasto naleśnikowe, wraz ze szczyptą soli odstawić na 20 minut. Po usmażeniu naleśników każdy nasmarować farszem i zawinąć w rulonik. Na samym końcu naleśniki posypać cukrem pudrem lub udekorować miętą czy też listkiem bazylii.
Wybrałam łatwe przepisy z użyciem proszku do pieczenia lub drożdży, nie wymagające zakwasu. Zatem do dzieła, a potem już tylko podziw w oczach domowników!
zobacz również:
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy
Chleb z ziaren bez mąki