Jakie warzywa i potrawy można przygotowywać w okresie letnim? Co jest tanie i świetnie nadaje się na wakacje? Poznajcie kilka przepisów na to, jak dobrze wykorzystać dary natury. Warto pamiętać, że warzywa, które w okresie wczesnoletnim smakują najlepiej, wystarczy zaserwować prosto z patelni lub ugotowane podawać z masłem czosnkowym (np. kukurydzę).
Bób
Z jarzynami
Co kupić?
400 g bobu
4 pomidory
4 ziemniaki
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
600 ml wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię, bakłażan, ziemniaki oraz cebulę należy obrać i pokroić w plasterki. Natomiast pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj na drobno. Do dużego garnka wlej oliwę i podgrzej. Dodaj czosnek, cebulę, ziemniaki, cukinię i bakłażana i smaż przez 5 minut cały czas mieszając. Potem dodaj bób i dolej wodę. Gotuj przez 35 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj pomidory, pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Młoda kapusta
Pizza japońska – okonomiyaki
Co kupić?
1 szklanka mąki
5 g proszku do pieczenia
1,5 szklanki bulionu dashi (możesz zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
2-3 jajka
mała główka kapusty
cebula
10 pasków cienko pokrojonego boczku
olej
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj bulion i stwórz gładką masę. Następnie dodaj drobno poszatkowaną kapustę i cebulę. Gotową masę odstaw do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni formuj niewielkie placuszki, a na wierzch układaj plasterki boczku. Kiedy spód placka się zarumieni przewróć go energicznym ruchem. Wierzch możesz wyłożyć serem.
Jagody
Pierogi z jagodami
Co kupić?
składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
składniki na farsz:
jagody
cukier
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zgnieć na ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste, to możesz dodać mąki. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj. Z każdego kawałki za pomocą kubka wytnij małe placuszki. Na każdy taki placuszek nałóż suche jagody i cukier. Następnie zalepiaj pierogi i wrzucaj do wrzącej, osolonej wody.Poczekaj aż pierogi wypłyną na wierzch i podawaj z kwaśna śmietaną.
Agrest, maliny i porzeczki
Mus owocowy
Co kupić?
agrest
maliny
porzeczki
mus z mascarpone:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru
80 g serka mascarpone
150 ml śmietany 36-proc
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz śmietanę i całość delikatnie wymieszaj lub zmiksuj. W pucharku ułóż owoce, ale agrest przekrój na połówki. Wszystko zalej musem i podawaj udekorowane owocami.
Czereśnie
Maślane ciasto
Co kupić?
1/2 kg dużych czereśni
1 kostka miękkiego masła (200 g)
4 duże jaja
160 g cukru trzcinowego demerara
200 g mąki tortowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
dwie garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
Czereśnie należy umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Masło ubij na wolnych obrotach dodając po jednym jajku naprzemiennie z cukrem.Na końcu dodaj skórkę cytryny. Następnie dodawaj partiami przesiewaną mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i lejąca. Całość przełóż do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 27 cm. Na wierzch ułóż czereśnie i płatki migdałowe. Piecz 30 minut w 200 stopniach.
zobacz również:
Co jeść i pić w upały?
Dieta pomidorowa – różne przepisy na dania
Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy
Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne