Sezonowe dania na lato

3 lipca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jakie warzywa i potrawy można przygotowywać w okresie letnim? Co jest tanie i świetnie nadaje się na wakacje? Poznajcie kilka przepisów na to, jak dobrze wykorzystać dary natury. Warto pamiętać, że warzywa, które w okresie wczesnoletnim smakują najlepiej, wystarczy zaserwować prosto z patelni lub ugotowane podawać z masłem czosnkowym (np. kukurydzę).

 

Bób

Z jarzynami

Co kupić?

400 g bobu
4 pomidory
4 ziemniaki
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
600 ml wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cukinię, bakłażan, ziemniaki oraz cebulę należy obrać i pokroić w plasterki. Natomiast pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj na drobno. Do dużego garnka wlej oliwę i podgrzej. Dodaj czosnek, cebulę, ziemniaki, cukinię i bakłażana i smaż przez 5 minut cały czas mieszając. Potem dodaj bób i dolej wodę. Gotuj przez 35 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj pomidory, pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj  jeszcze przez 5 minut.

Znalezione obrazy dla zapytania bób z warzywami

Młoda kapusta

Pizza japońska – okonomiyaki

Co kupić?

1 szklanka mąki
5 g proszku do pieczenia
1,5 szklanki bulionu dashi (możesz zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
2-3 jajka
mała główka kapusty
cebula
10 pasków cienko pokrojonego boczku
olej

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj bulion i stwórz gładką masę. Następnie dodaj drobno poszatkowaną kapustę i cebulę. Gotową masę odstaw do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni formuj niewielkie placuszki, a na wierzch układaj plasterki boczku. Kiedy spód placka się zarumieni przewróć go energicznym ruchem. Wierzch możesz wyłożyć serem.

Znalezione obrazy dla zapytania okonomiyaki

Jagody

Pierogi z jagodami

Co kupić?

składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 żółtko

1 szklanka ciepłej wody

szczypta soli

składniki na farsz:

jagody

cukier

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zgnieć na ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste, to możesz dodać mąki. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj. Z każdego kawałki za pomocą kubka wytnij małe placuszki. Na każdy taki placuszek nałóż suche jagody i cukier. Następnie zalepiaj pierogi i wrzucaj do wrzącej, osolonej wody.Poczekaj aż pierogi wypłyną na wierzch i podawaj z kwaśna śmietaną.

Znalezione obrazy dla zapytania dumplings with berries

Agrest, maliny i porzeczki

Mus owocowy

Co kupić?

agrest
maliny
porzeczki

mus z mascarpone:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru
80 g serka mascarpone
150 ml śmietany 36-proc

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz śmietanę i całość delikatnie wymieszaj lub zmiksuj. W pucharku ułóż owoce, ale agrest przekrój na połówki. Wszystko zalej musem i podawaj udekorowane owocami.

Deser z agrestu i malin Czereśnie

Maślane ciasto

Co kupić?

 

1/2 kg dużych czereśni

1 kostka miękkiego masła (200 g)

4 duże jaja

160 g cukru trzcinowego demerara

200 g mąki tortowej

skórka otarta z 1/2 cytryny

dwie garście płatków migdałowych

Przygotowanie:

Czereśnie należy umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Masło ubij na wolnych obrotach dodając po jednym jajku naprzemiennie z cukrem.Na końcu dodaj skórkę cytryny. Następnie dodawaj partiami przesiewaną mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i lejąca. Całość przełóż do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 27 cm. Na wierzch ułóż czereśnie i płatki migdałowe. Piecz 30 minut w 200 stopniach.

Znalezione obrazy dla zapytania pie with cherries

 

zobacz również:

Co jeść i pić w upały?

Dieta pomidorowa – różne przepisy na dania

Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy

Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne