Dieta pomidorowa – różne przepisy na dania

26 czerwca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pomidory nigdy się nie nudzą. Można jeść je na surowo, duszone, smażone, zapiekane. W zupach i sosach. Pić, nadziewać, grillować. Dieta pomidorowa pomaga w odchudzaniu. Powinna trwać 10 dni. Dzięki niej można schudnąć do 2 kg. Można ją stosować raz w miesiącu.

Polecana jest osobom z nadwagą, osobom odchudzającym się ze skłonnością do nadciśnienia. Nie powinny jej stosować kobiety ciężarne i karmiące oraz osoby z chorobami nerek. Dzienna dawka to 1000 kcal. Pomidor w 100 g ma tylko 15 kcal, w 93% składa się z wody. Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością potasu, witaminy C (ok. 23 mg w 100 g) i likopenu, który odpowiada za walczenie z nadmiernymi wodnymi rodnikami w organizmie.

Owoce pomidora zawierają też m.in.: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP, kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy i biotynę. Pomidory wypełniają przewód pokarmowy dzięki czemu dają natychmiastowe uczucie sytości, działają regulująco na układ trawienny (układ pokarmowy trawi dłużej i dokładniej), likwidują niedobory potasu w organizmie, rozkładają bakterie jelitowe. Błonnik zawarty w pomidorach sprawia, że szybciej zostaje usuwany tłuszcz z organizmu, ponadto działa regulująco na jelita, posiada właściwości adsorpcyjne (łatwo wiąże wodę), przez co zwiększa masę kałową i przyspiesza pasaż resztek pokarmowych przez jelita, ponadto wykazuje działanie profilaktyczne (rak jelita grubego – okrężnicy). Kwas foliowy dodaje energii, poprawia samopoczucie, uodpornia na stres. Likopen wyłapuje wolne rodniki (wykazuje silne działanie antynowotworowe) i nawilża skórę. Jest on zdecydowanie łatwiej przyswajany przez nasz organizm w postaci lekko przetworzonej, przez co sok pomidorowy okazuje się być bardziej wartościowy niż same owoce. Spożywanie regularnie pomidorów obniża stężenie cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia. W czasie stosowania diety pomidorowej w ciągu dnia należy wypijać przynajmniej dwa litry płynów (woda mineralna, soki z warzyw i owoców, herbaty zielone i owocowe).

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie:

1) jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, maślanka.
2) twarożek ze szczypiorem, 2 ruloniki chudej szynki z sałatką jajeczno-pomidorową.
3) 2 łyżki muesli, szklanka mleka 2 proc., 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.
4) 3 kromki chrupkiego pieczywa, serek wiejski 150 g, duży pomidor.
5) mała grahamka, czerwona pasta jajeczna z bazylią, kawa zbożowa.
6) kromka pumpernikla, twarożek pomidorowy, herbata bez cukru.
7) 3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light (150 g), pomidor, pół papryki, zioła świeże lub suszone, herbata bez cukru.

II śniadanie:

1) budyń cytrynowy, gruszka.
2) sałatka owocowa, jogurt.
3) krem z ryżu i brzoskwiń.
4) szklanka kefiru, kiwi.
5) jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g).

Obiad:

1) stek w pomidorach (330 kcal) z 2 łyżkami ryżu na sypko, zieloną sałatą, oliwkami i sosem winegret.
2) czerwony tuńczyk (285 kcal) z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.
3) kurczak po włosku (340 kcal) z bazylią, kuskusem i sałatką ze szpinaku.
4) makaron bolognese (269 kcal).
5) 1/3 opakowania ryżu brązowego, ryba w sosie pomidorowym, surówka z kiszonej kapusty.
6) Łosoś pomidorami i sałatą, herbata zielona (370 kcal).
7) 1/3 torebki kaszy gryczanej (30 g) kurczak duszony w pomidorach, sałata z jogurtem i szczypiorkiem, pół szklanki soku jabłkowego (400 kcal).

Podwieczorek:

1) 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy.
2) budyń z warzyw, napój pomidorowo-pomarańczowy.
3) sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).
4) kiwi, pół banana, woda mineralna.
5) 2 szklanki soku pomidorowego.

Kolacja:

1) omlet po grecku (175 kcal)
2) zapiekanka (330 kcal)
3) pomidory z farszem (249 kcal)
4) danie prowansalskie (209 kcal)
5) sałatka pomidorowa tradycyjna, woda mineralna (100 kcal).
6) zupa krem z pomidora i papryki (220 kcal).

Przykładowe przepisy:

 

Polędwiczki w pomidorach

pol

Składniki: 2 duże pomidory, 150 g polędwicy wieprzowej, po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pomidory obrać ze skórki, pokroić, smażyć 5 min. na maśle orzechowym. Polędwicę posolić, popieprzyć, usmażyć z obu stron na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić razem. Podawać z 2 łyżkami ryżu na sypko, zieloną sałatą, oliwkami i sosem winegret.

Tuńczyk w pomidorach

tunczyk

Składniki: dzwonko tuńczyka (ok. 250 g), 2 pomidory, 1/2 czerwonej papryki szklanka wywaru z jarzyn, 1/2 pęczka oregano, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, szczypta chilli.
Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 min. Na łyżce oliwy usmażyć pokrojoną paprykę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Dusić, aż sos stanie się gęsty. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Rybę posolić, i popieprzyć, usmażyć z obu stron na reszcie oliwy. Podawać z  bagietką lub ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Kurczak po włosku

kkk

Składniki: pierś kurczaka (150 g), 5 dag mozzarelli, cebula, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, 1/2 puszki białej fasoli, 4 listki świeżej szałwii, łyżka siekanej bazylii, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pierś naciąć głęboko, włożyć plastry mozzarelli i listki szałwii, posolić, popieprzyć, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę posiekać, zeszklić na pozostałej oliwie, dodać pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Dusić 5 min., przyprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia włożyć filety z kurczaka, polać sosem, zapiekać około 15 min. Podawać posypany bazylią, z kuskusem i sałatką ze szpinaku.

Makaron bolognese

makaron1

Składniki: 10 dag mięsa mielonego z drobiu, ząbek czosnku, 2 pomidory, po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.
Przygotowanie: Posiekany ząbek czosnku zeszklić na oliwie, dodać mięso, smażyć 5 min. Dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, dusić około 10 min. Makaron (5 dag suchego) ugotować al dente, polać sosem, posypać kaparami, parmezanem i ziołami.

Omlet po grecku

omlert

Składniki: 2 świeże pomidory, 3 kawałki suszonych, 2 dag fety, jajko, mała cebula, sól, pieprz, łyżka wody mineralnej, łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie: Roztrzepać jajko z wodą mineralną. Fetę pokruszyć, pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone – na cienkie paseczki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, wylać jajko. Całość posypać fetą, dodać pomidory, sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu, aż do chwili, gdy jajka się zetną.

Zapiekanka pomidorowa

apik

Składniki: średni bakłażan, duży pomidor, ząbek czosnku, kilka listków bazylii, 5 dag mozzarelli.
Przygotowanie: Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, usunąć trochę miąższu, posolić. Po 5 min. wytrzeć bakłażana papierowym ręcznikiem i posmarować oliwą. Posiekać drobno czosnek. Pomidora obierać ze skórki, pokroić w kostkę. Na każdą połówkę bakłażana położyć trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piec na grillu (aż ser się rozpuści).

Pomidory z farszem

????????????????????????????????????

Składniki: 2 duże pomidory, 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku, oliwki, papryka,  sól, pieprz, natka, oliwki czarne.
Przygotowanie: Paprykę pokroić w kostkę, zgrillować.  Kaszę z papryką i  posiekanymi oliwkami wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z pomidorów odciąć „czapeczkę”, łyżką wyjąć miąższ, pokroić go i dodać do kaszy. Wypełnić farszem pomidory. Udekorować natką. Inny farsz: wymieszać kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pieprzem.

Zupa krem z papryki i pomidora

zupa1

Składniki: papryka (200 g), duży pomidor (200 g), 100 g włoszczyzny, sól, pieprz, 50 g jogurtu naturalnego 1,5%, 2 szklanki bulionu, zioła, 10 g drobnego makaronu domowego.
Przygotowanie: warzywa pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować na jednolitą masę i doprawić. Do zmiksowanej zupy dodać jogurt i ugotowany makaron.

Pozostałe diety znajdziesz TUTAJ

Autor: Pinkmause

 

 

Zobacz również:

 

  1. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  2. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  3. Jajka w dietach odchudzających
  4. Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
  5. Nadziewane pomidory na ciepło: różne przepisy