Bez to roślina należąca do rodziny piżmaczkowatych. Jego działanie jest bardzo szerokie, ale przede wszystkim zwiększa odporność i pomaga w walce z wirusami. Jak go mądrze wykorzystać? Do czego mogą się przydać kwiaty bzu?
Właściwości lecznicze
działają napotnie
pomagają odkrztuszać wydzieliny z oskrzeli
wspomagają samooczyszczanie zatok
pomagają w przeziębieniu i grypie
działają przeciwzapalnie
mają właściwości moczopędne
oczyszczają organizm
wspomagają odporność organizmu
stosowane zewnętrznie redukują trądzik oraz stany zapalne skóry
Kiedy zbierać?
Czarny bez kwitnie od maja do lipca. W pełnym zakwicie znajdują się zazwyczaj na początku czerwca. Należy unikać kwiatów wyschniętych, przegniłych oraz już przekwitłych. Bez najlepiej zbierać w dni suche i słoneczne.
Sok idealny na przeziębienie
Składniki:
1 litr soku z owoców bzu
1 szklanka cukru
3-4 g kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Sok możemy uzyskać poprzez użycie sokowirówki lub ręczne odciskanie przez płótno. Do soku dodaj kwasek cytrynowy oraz cukier. Następnie zalej do słoików i spasteryzuj.
Wino
Składniki:
7 litrów wody
3 litry świeżych owoców bzu
2 dag drożdży
2-2,5 kg cukru
Przygotowanie:
Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Odstaw do wystudzenia, następnie wysyp świeże owoce czarnego bzu. Podgrzej wszystko, ale pamiętaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Ostudź wino pod przykryciem. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. Przelej do gąsiora i podstępuj dokładnie tak jak ze zwykłym winem.
Kwiatu bzu w cieście waniliowym
Składniki:
6 baldachów kwiatu czarnego bzu
2 jajka,
3 łyżki mąki
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
cynamon
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Białka należy ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na wysokiej patelni rozgrzej olej. Kwiaty bzu namaczaj w cieście i smaż na oleju do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu z baldachów możesz odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawaj posypane cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.
W cieście z orzechami włoskimi
Składniki:
125 g mąki pszennej
4-5 kwiatów czarnego bzu
150 ml mleka
0,5 łyżki cukru
1 jajko
15 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kwiaty opłucz pod zimną wodą i osusz. Masło rozpuść i ostudź. Mleko, mąkę, cukier, jajko, sól, masło oraz proszek do pieczenia przerób na ciasto. Następnie dodaj starte, posiekane albo zmiksowane orzechy włoskie. Nasze ciasto powinno osiągnąć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kwiaty dokładnie maczamy w cieście i smażymy na patelni na średnim ogniu i głębokim oleju. Po obu stronach ok 2-3 minuty. Gotowe kwiaty odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym albo marmoladą.
Syrop
Składniki:
25-30 baldachów czarnego bzu
1 kg cukru
1 litr źródlanej wody
sok z dużej cytryny
Przygotowanie:
Kwiaty rozłóż na białej kartce papieru i pozostaw na godzinę. Oskub kwiatki z gałązek najłatwiej za pomocą widelca. Zagotuj litr wody z kilogramem cukru oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wrzącym syropem zalej kwiatki i odstaw do zaparzenia. Kiedy całość ostygnie przecedź przez gazę i zagotuj ponownie. Syrop przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dżem truskawkowo – bzowy
Składniki:
500 g truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Truskawki opłucz i odetnij szypułki. Następnie pokrój je w ćwiartki i zasyp cukrem wymieszanym ze skórką cytryny. Kiedy owoce puszczą już sok, to dodaj sok z cytryny oraz czyste kwiaty bzu. Ugotuj wszystko do uzyskania dobrej konsystencji, wyłów kwiaty bzu i dodaj pektynę. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.
Racuchy
Składniki:
10 gałązek kwiatu czarnego bzu
1 szklanka mleka
1 jajko
2 dag drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 szklanka mąki
Przygotowanie:
Letnie mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami , wsypujemy cukier waniliowy oraz sól i wbijamy jajko. Całość mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy. Odstaw na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Kwiaty czarnego bzu przepłukujemy i zanurzamy w cieście. Smażymy na patelni do zarumienienia z dwóch stron. Usmażone racuchy kładziemy na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem.
zobacz również: