Chińska dieta Yin Yang

24 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W tradycji chińskiej Yin i Yang to pierwiastki obecne we wszystkim, co istnieje. Występują zawsze w parze, choć w różnych proporcjach. A zatem Ty także jesteś bardziej Yin lub Yang. Sprawdź, który z tych pierwiastków w tobie dominuje, i wybierz dietę odpowiednią do swojej osobowości, stanu zdrowia i temperamentu. Schudnij 2 kg w 7 dni.

Pokarmy mają takie same właściwości jak zioła. Mogą rozgrzewać lub chłodzić, ponieważ również one mają charakter Yin lub Yang. Oprócz pokarmów typu Yin i Yang, są też pokarmy neutralne, np. truskawki, cytryny, marchew.

Cechy typu Yin:

1) Jesteś spokojna, opanowana, powolna i refleksyjna.
2) Tłuszczyk gromadzisz na biodrach, udach i pośladkach.
3) Często miewasz obrzęki.
4) Powoli trawisz jedzenie.
5) Masz dość nieregularne, obfite i często bolesne miesiączki.
6) Zdarzają ci się rozwolnienia.
7) Masz zbyt niskie ciśnienie albo niedokrwistość.
8) Często jest ci zimno.

Cechy typu Yang:

1) Jesteś towarzyska, rozmowna, serdeczna i energiczna.
2) Masz dobry apetyt, jesteś smakoszem.
3) Cierpisz z powodu wzdęć.
4) Kiedy tyjesz, zaokrągla ci się twarz i szyja, rośnie brzuch.
5) Dość często miewasz zaparcia.
6) Często dokucza ci ból głowy, a także brzucha.
7) Odczuwasz wewnętrzne gorąco.
8) Masz napięte mięśnie pleców, karku i ramion.

Przykładowe menu dla Yin:

I śniadanie

Powinno być energetyczne. Miska płatków śniadaniowych albo 2 pełnoziarniste tosty z chudym serem. Trzy razy w tygodniu możesz sobie dodatkowo pozwolić na jajko na twardo albo garść orzechów włoskich lub laskowych. Do picia zaś kawa z chudym mlekiem albo herbata.

II śniadanie


Około południa Yin powinna jeść owoce: wiśnie, winogrona (najlepiej ciemne), brzoskwinie, jabłka, banany albo gruszki (ale na ciepło). Zamiast tego można wypić kawę z niewielką ilością chudego mleka.

Obiad

1) Łosoś (150 g) w warzywach.
2) Omlet ze szparagami.
3) Duszona wołowina (200 g) z warzywami.
4) Cieciorka ze szpinakiem.
5) Kurczak pieczony (ćwiartka).
6) Spaghetti „diabelskie” (40 g suchego).
7) Ryba w soli.

Podwieczorek


Zalecane są słodkie owoce (banan, wiśnie, winogrona, melon), soki owocowe, mleko, indyk.

Kolacja


Najlepsze są lekkie zupy z zielonych warzyw, kompoty owocowe i jarzyny na ciepło.
1) Zupa brokułowa.
2) Marchewka duszona.
3) Zupa szpinakowa.
4) Brokuły na parze.
5) Krem z groszku.
6) Kapusta duszona z koperkiem.
7) Zupa z bakłażana.
W ciągu dnia Yin powinna wypić 2-3 płynów. Podczas posiłku można wypić tylko szklankę napoju. Lepiej nie przesadzać z używaniem octu, soli oraz oleju (dla Yin najlepszy jest sezamowy). Chleb – razowy i pełnoziarnisty – jest dopuszczalny przy pierwszym śniadaniu. Można, w ograniczonych ilościach, jeść suszone owoce.

Przykładowe menu dla Yang

I śniadanie

Powinno składać się z surowych owoców. Wypij herbatę z cytryną i zjedz mus z kiwi, gruszek, mandarynek, jabłek, bananów czy arbuza.

II śniadanie

Dla Yang wskazany jest niskotłuszczowy nabiał. Może to być chudy jogurt i jakiś ciepły napój lub pełnoziarniste tosty z chudym białym serem i słaba herbata.

Obiad

1) Kurczak pieczony z brokułami.
2) Grillowane Frutti di mare (200 g) z gotowanym szpinakiem.
3) Ryż z warzywami (50 g + 150 g).
4) Smażony dorsz (150 g) z sałatką z gotowanych warzyw (ugotowane brokuły, marchewka, ziemniak i cebulka).
5) Sałatka fasolowa.
6) Smażony indyk (150 g) z sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów i 50 g białego sera).
7) Duszony królik (150 g).

Podwieczorek

Powinno się jeść orzechy, owoce, raczej kwaśne (jabłka, mandarynki, kiwi), i pić soki owocowe lub chude napoje mleczne. Np. sok z granatów i kiwi.

Kolacja

Jak najmniej tłuszczu, czyli pure z gotowanych warzyw, sałatki, np. z liści szpinaku, pieczarek i marchwi, oraz sałatki owocowe (najlepiej kwaśne).
1) Sałatka owocowa z grapefruitem.
2) Puree z brokułów i ziemniaków.
3) Puree z marchewki i groszku.
4) Sałatka owocowa z mandarynką.
5) Puree z buraków.
6) Sałatka owocowa z kiwi i lemonki.
7) Puree z fasoli.
W ciągu dnia Yang powinna wypić 3-4 l płynów. Podczas posiłku można wypić tylko szklankę napoju. Lepiej nie przesadzać z używaniem octu, soli oraz oleju (dla Yang najlepszy jest słonecznikowy). Chleb – razowy i pełnoziarnisty – jest dopuszczalny przy pierwszym śniadaniu. Można, w ograniczonych ilościach, jeść suszone owoce.

Bez względu jednak na rodzaj charakterystyki osobniczej nie powinno się jadać:

1) Pożywienia rafinowanego czy też przerabianego. Znaczy to, że wszelkie przemysłowo przygotowane gotowe dania w puszkach, słoikach, folii czy inne wzbogacane substancjami dodatkowymi typu E, na przykład konserwantami, emulgatorami, sztucznymi witaminami, zapachami, kolorowane itp. dyskredytują nawet najzdrowsze składniki.
2) Żadnych przetwarzanych zbóż, szczególnie białego chleba i przetworów z białej mąki.
3) Kawy, alkoholu, czekolady jak i innych słodyczy.
4) Mięsa takiego jak wieprzowina i baranina. Zdaniem Chińczyków jadanie mięsa utrudnia a często uniemożliwia rozwój duchowy.
5) Cukru, lodów, sztucznych galaretek czy syntetycznego soku owocowego. Z produktów tego typu, nawet gdyby niosły one ze sobą coś dla ciała (mikroelementy czy witaminy) nie można dać materiału dla ducha. Gdyby było inaczej to produkcja syntetycznego pożywienia równałaby się z alchemią.
6) Koncentratów i ekstraktów mięsnych na zupę.
7) Słoniny lub tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oraz ptaków i ryb, które mają grubą tkankę tłuszczową.
8) Pożywienia wymagającego długotrwałego smażenia, gdyż proces ten prowadzi do zwęglenia pewnych substancji a przez to do ich szkodliwości dla organizmu.

Przykładowe przepisy:

Łosoś duszony z porami

Składniki: 4 dzwonka świeżego łososia (po 15 dag), 4 średnie pory, 250 ml bulionu jarzynowego (z kostki), 5-6 łyżek gęstej śmietany, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.
Przygotowanie: Kawałki łososia opłukać, osuszyć, obficie skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Pory oczyścić, odciąć korzonki i górne końce ciemnozielonych liści. Przekroić wzdłuż, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w półplasterki. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć rozdrobnione pory i smażyć przez 2-3 min., cały czas mieszając, aż pory staną się szkliste. Na warstwie porów ułożyć kawałki przygotowanego łososia, wlać gorący bulion jarzynowy. Dusić przez mniej więcej 15 min. pod przykryciem na wolnym ogniu. Kawałki łososia wyjąć, ułożyć na czterech ogrzanych talerzach. Dookoła ryby rozłożyć pory. Pozostały z duszenia sos wymieszać ze śmietaną (ewentualnie doprawić solą i pieprzem). Polać pory, posypać natką. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ryżu.

Łosoś w warzywach

Składniki: 4 filety z łososia, 500 g mrożonych warzyw (mieszanki), 2 puszki groszku, imbir mielony, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, puszka kiełków sojowych, 2 cytryny.
Przygotowanie: Mieszankę warzywną usmażyć na oleju z roztartym czosnkiem i imbirem. Na koniec smażenia dodać groszek.  Łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć na oleju. Warzywa przełożyć na półmisek, na nich umieścić rybę, posypać kiełkami.

Omlet ze szparagami


Składniki
: 500 g szparagów, 4 jaja, 1 łyżka startego żółtego sera, 1 łyżeczka mąki kartoflanej,
2 łyżki drobno pokrojonej rzeżuchy, 1/8 łyżeczki cayenne, sól, sklarowane masło do smażenia omletu.
Przygotowanie: Szparagi cienko obrać, zdrewniane końce odłamać. Opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 20-30 min. Odcedzić. Jaja umyć. Żółtka wbić do miski, wymieszać z mąką kartoflaną i serem. Białka lekko ubić z solą i pieprzem cayenne. Delikatnie połączyć z żółtkami. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu, podważając brzegi szerokim nożem lub łopatką, by cała masa spłynęła pod spod omletu. Na usmażony omlet położyć szparagi, złożyć omlet na pół, zsunąć z patelni na ogrzany talerz, posypać rzeżuchą.

Wołowina z warzywami

Składniki: 1 łyżeczka soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 kg mostka wołowego, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 szklanka wrzątku, 2 pomidory, 2 marchewki, 4 ziemniaki.
Przygotowanie: Mięso umyć, czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć mięso, odstawić na godzinę. Olej rozgrzać w szerokim, płaskim garnku, włożyć mięso, zrumienić z obu stron, wyjąć. Cebulę obrać, posiekać, włożyć do gorącego oleju i smażyć na ciemnozłoty kolor. Włożyć mięso go garnka z cebulą, wlać wodę, dodać uprzednio sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić około 2,5 godziny na wolnym ogniu. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kolejne 0,5 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Wołowina duszona


Składniki:
750 g wołowiny na pieczeń, 100 ml oleju, sól, świeżo zmielony pieprz,odrobina soku z cytryny, 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1-2 pomidory, brokuły, ½ szklanki czerwonego wina 1-2 szklanek rosołu z kostki, 1 łyżka posiekanej pietruszki.
Przygotowanie: Mięso podsmażyć (krótko) z każdej strony na patelni, przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Polać winem i połową rosołu. Przykryć garnek i dusić. W połowie pieczenia dolać resztę rosołu. Włoszczyznę, cebulę i pomidory pokroić na duże kawałki, dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać brokuły. Gdy mięso jest gotowe, przelać sos przez sito, dodać ewentualnie wina, wody, bądź kwaśniej śmietany. Udekorować warzywami i pietruszką.

Cieciorka ze szpinakiem

Składniki: 400 g cieciorki, 500 g szpinaku (najlepszy świeży), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 3 goździki, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Uprzednio namoczoną ciciorkę odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować 10 min. Dodać cebulę, czosnek, liść laurowy, goździki, natkę, dalej gotować na małym ogniu. Dodać szpinak (rozmrożony) i gotować dalsze 10 min. Rozgrzać na patelni oliwę, wsypać mielona paprykę, na to wyłożyć groch ze szpinakiem (lekko odcedzony), posolić, popieprzyć, smażyć kilka minut.

Diabelskie spaghetti

Składniki: 4 średnie pomidory, 2 małe papryki chilii ostre, 300 g spaghetti, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 250 g pomidorów koktajlowych, 100 g cieniutko pokrojonego salami, sól, pieprz świeży, rozmaryn.
Przygotowanie: Chilii wypestkować, pokroić. Rozmaryn, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i wrzucić na olej, podpiec do tego dodać pomidory bez skórki i papryczkę chilii i dusić 10 min. Pomidory koktajlowe przekroić na pół, salami dodać do reszty poddusić z 3 min. i polać tym ugotowane wcześniej spaghetti al dente.

Pstrąg w soli

Składniki: pstrąg patroszony z głową (świeży), rozmaryn, cytryna, czosnek, sól ok. 2 kg.
Przygotowanie: Pstrąga umyć i osuszyć, obsypać wnętrze ryby rozmarynem. Jeden plasterek cytryny przekroić i 2 połówki zostawić w środku, ukroić 3 plasterki czosnku i też zostawić w środku ryby. Rybę zaszyć wykałaczkami (można owinąć nićmi). Na blaszkę wysypać warstwę soli, ułożyć rybę i całość zasypać dużą ilością soli tak żeby nigdzie nie wystawała. Całość dokładnie spryskać wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min. w temp. 200oC. Do momentu aż sól nie stwardnieje. Rozbić sól i delikatnie wyciągnąć rybę, usunąć wykałaczki (odwinąć nici), jeść bez skóry. Rybę można skropić cytryną.

Kwaśno-pikantny kurczak z brokułami

Składniki: 2 piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plastry, mały brokuł, podzielony na różyczki, czerwona papryka, kawałek świeżego imbiru, drobno posiekany, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 2 łyżki mąki kukurydzianej rozrobione w kilku łyżkach wody, sok z jednej cytryny, sol, pieprz, chilli.
Przygotowanie: Na dnie garnka zagotować nieco wody, wrzucić brokuły i gotować 4-5 min.
Następnie dorzucić mięso, paprykę, chili, czosnek i imbir i gotować kolejne 5 min. Wody potrzeba tyle, aby przykryła tylko mięso i brokuły. Dodać sok z cytryny, wlać rozrobioną mąkę kukurydziana, doprawić, zagotować.

Roladki z kurczaka

Składniki: 4 podwójne piersi z kurczaka, 1duży brokuł, opakowanie małych marchewek (mogą być mrożone), 1szklanka bulionu, 1 pietruszka, 1 seler, 3 cebule, 1 czosnek, vegeta, sól i pieprz,  olej do smażenia.
Przygotowanie: Brokuły ugotować na półtwardo, podzielić na różyczki. Posmarować rondel olejem, następnie pokroić cebulę. W każdą pierś z kurczaka zawinąć różyczki brokułu i marchewkę, przyprawić vegetą, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Cebulę włożyć do rondla, ułożyć na niej roladki z kurczaka, pokroić pietruszkę, seler i ząbki czosnku. Wszystko wrzucić do rondla, dodać marchewkę, podlać bulionem i dusić przynajmniej 40min.

Ryż z warzywami

Składniki: 2 szklanki ryżu, 3 cebule, puszka groszku, puszka kukurydzy, łyżeczka kurkumy, po pół żółtej, zielonej oraz czerwonej papryki, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy paprykę i dusimy kilka minut aż do miękkości. Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem kurkumy. Kukurydzę oraz groszek osączamy z zalewy i dodajemy no warzyw, następnie wsypujemy ryż, doprawiamy do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Ryż z warzywami po chińsku

Składniki: 20 dag ryżu, 40 dag filetów z piersi kurczaka, 6 łyżek sosu sojowego, 25 dag pieczarek, 1 zielona papryka, 1/2 pęczka cebuli dymki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka świeżo zmielonego imbiru, 4 łyżki wytrawnej sherry, sól i pieprz.
Przygotowanie: Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę. Wsypać ryż i gotować według przepisu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 min., po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać resztę oleju i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 min. Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.

Turecka sałatka fasolowa

Składniki: 25 dag białej fasoli (namoczonej poprzedniego dnia), sól, 5 cebul, posiekana natka, ogórek, pomidor, oliwki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sok z 1 cytryny, 4-6 łyżek oliwy, 4 łyżki octu, 2-3 jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie: Fasolę zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości (około 30-40 min.). Odcedzić, włożyć do lodówki. Obrać cebule, pokroić je w cienkie krążki. Posypać solą, odstawić na 10 min. Następnie ugnieść cebule ręką, przepłukać na sitku i osączyć. Pomidora i ogórka drobno pokroić. Wymieszać cebule, natkę, pomidora, ogórka i kilka oliwek, posypać szczyptą ostrej papryki. Do miski włożyć fasolę, przykryć przygotowaną mieszaniną. Zrobić marynatę z soku z cytryny, oliwy, octu, soli i szczypty papryki. Polać składniki sałatki. Na wierzchu poukładać jajka na twardo pokrojone w plasterki.

Sałatka fasolowa z serem owczym


Składniki:
1 puszka czerwonej fasolki, 2 średnie cebule, 1 mała główka sałaty, 1 puszka kukurydzy, 1 świeży ananas lub 1/2 puszki ananasów, 8 dag orzechów włoskich, 1-2 ząbki czosnku, 30 dag jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier, 8 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag owczego sera
Przygotowanie: Czerwoną fasolke odcedzić, przepłukać na sitku zimną wodą, osączyć. Cebulę  obrać, pokroić w kosteczkę. Sałatę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać. Odwirować lub dokładnie osuszyć czystą ściereczką, porwać liście na mniejsze kawałki. Osączyć kukurydzę. Ananas pokroić na małe kawałki. Posiekać drobno orzechy włoskie, pokruszyć owczy ser. Jogurt rozetrzeć z gęstą kwaśną śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać 3/4 posiekanych orzechów, przyprawić sos do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatę wymieszać z ananasem, fasolką, cebulą i kukurydzą, przełożyć na półmisek. Posypać owczym serem i resztą orzechów. Sos jogurtowy przelać do sosjerki i podawać osobno.

Królik duszony


Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.

Duszony królik w pomidorach


Składniki:
3 udka lub combry z królika, 1 puszka pomidorów bez skórki, 3 młode cebulki, 8 ząbków czosnku, 100 g masła, 150 ml białego wina półwytrawnego, szczypta cukru, oliwa, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki siekanego koperku, majeranek, tymianek, pieprz, sól, natka pietruszki.
Przygotowanie: Oczyszczone porcje królika w niedużej misce posypać posiekanym koperkiem – może być suszony, skropić oliwą i octem balsamicznym, obtoczyć w takiej marynacie mięso. Odstawić na godzinę do lodówki. Obrać ząbki czosnku, a cebulkę drobno posiekać. W rondlu na rozgrzanym maśle zrumienić czosnek i królika z obu stron. Wyjąć mięso, a do naczynia dodać cebulkę, dolać wino i dusić przez chwilę. Dodać pomidory, bez zalewy. Dusić sos przez parę minut. Do rondla włożyć mięso, przykryć i na małym ogniu dusić ok. 25 min.