Dania z makaronu – przepisy na sałatki i różna potrawy z makaronem w roli głównej
Makaron jest produktem wytwarzanym na bazie mąki, wody i czasami jaj. Aby był gotowy do spożycia, należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Ze względu na zawartość dużej ilości skrobi jest głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Może być stosowany jako podstawa niektórych dań lub też świetnie nadaje się jako dodatek, na przykład do zup. Ponieważ jest to produkt powszechnie znany wszystkim, a w szczególności jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej, na jego bazie powstaje wiele różnych potraw. Proponuję kilka ciekawych przepisów z makaronem w roli głównej.
Sałatka z tortellini
Składniki: 200 g tortellini (kolorowe z szynką), 65 g sera koziego, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 czerwonej cebuli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 i 1/2 łyżki majonezu, sól, pieprz czarny mielony, opcjonalnie garść suszonej żurawiny
Przygotowanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno kruszymy ser, pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Fettuccine z krewetkami i pomidorkami
Składniki: 200 g makaronu fettuccine, 200 g małych krewetek, puszka krojonych pomidorów, kilka pomidorków koktajlowych, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przygotowanie: Krewetki podsmażamy na maśle z dodatkiem pokrojonego czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko solimy i dodajemy zioła prowansalskie. Gdy sok z pomidorów nieco odparuje, przesuwamy sos na jedną stronę patelni, a na drugą część kładziemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Nie smażymy ich dłużej niż trzy minuty, by nie były za miękkie. Makaron fettuccine gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go sosem i dodajemy pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.
Sałatka z melonem, awokado i mozzarellą
Składniki: 100 g makaronu świderki, 1/2 melona o pomarańczowym miąższu, 1 awokado, 1 czerwona cebula, opakowanie mozzarelli, garść liści mięty lub bazylii; sos do sałatki – skórka starta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie: Na płaski duży talerz wykładamy liście bazylii lub mięty. Z melonów wykrawamy kulki i układamy na listkach. Awokado kroimy na niewielkie kawałki (bez skórki)., cebulę obieramy i drobno siekamy, wykładamy na talerz. Makaron gotujemy al dente i razem z odsączoną mozzarellą dodajemy do sałatki. Wierzch posypujemy miętą. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy mocno schłodzoną.
Penne z kukurydzą
Składniki: 500 g makaronu penne, 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy lub groszku, 150 g szynki, 2 cebule, 200 g sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, 4-5 jajek, sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sok z ananasa odlewamy do kubeczka, kawałki ananasa przekładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i szynkę pokrojoną w kostkę. Obraną cebulę drobno kroimy. W misce mieszamy odlany sok z ananasa ze śmietaną i jajkami. Dodajemy sól i dużo pieprzu. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy kukurydzę, ananasa, szynkę, cebulę, śmietanę z jajkami i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut. Gdy masa jajeczna się zetnie, posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy bez przykrycia około 5 minut i podajemy.
Jeśli wszystkie te dania smakują tak świetnie jak wyglądają, to myślę, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie dla siebie i swoich najbliższych takich pyszności z makaronem w roli głównej! Będzie to na pewno prawdziwe urozmaicenie codziennego, niekiedy nudnego, jadłospisu.
zobacz również:
-
Przepisy na dania z makaronu
-
Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne
-
Kuchnia tajska – przepisy i tradycyjne i oryginalne potrawy
-
Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy