Domowe syropy na przeziębienie i infekcje – przepisy
Czy jesienna grypa dopadła już twoją rodzinę? A może należycie do tych szczęśliwców, których choroba ominęła? Niestety, jesienne deszcze, wiatry, zmienne temperatury wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Przeziębienie, kaszel, osłabiony organizm … to najczęstsze skutki zachwianej pogody. Najczęściej poszukujemy pomocy w aptekach, wykupując drogie leki.
Może jednak warto wykorzystać najbardziej wartościowe warzywa i przyprawy? Sporządzić domowe syropy, które w błyskawiczny sposób przeciwdziałają skutkom choroby.
O to kilka pomysłów na zdrowe syropy, które mogą pomóc twojej rodzinie w przezwyciężeniu jesiennych przeziębień:
SYROP Z BURKA
Burak to magiczne warzywo. I jak magik radzi sobie w leczeniu wielu skutków choroby. Przede wszystkim oczyszcza drogi oddechowe oraz pomaga przeciwdziałać każdy rodzaj kaszlu. Ale sok z buraka warto pić profilaktycznie. Zabija on groźne wirusy oraz ma za zadanie odkwasić nasz organizm (idealny na kaca :) ). Burak uważany jest za lekarstwo dla ludzi chorych na raka. Posiada w sobie substancje, które zabijają wolne rodniki potęgujące tą chorobę. Jeśli jednak jesteś chory na cukrzyce proponujemy inny z wymienionych dzisiaj syropów, ponieważ burak posiada dużo cukru, który może negatywnie wpłynąć na cukrzyków.
Sporządź syrop z tego warzywa dla całej rodziny. Wystarczy umyć buraka, pokroić na drobne kawałki i zblendować. Do zmiksowanego buraka dodajemy dużą łyżkę miodu i nasz syrop gotowy!
SYROP Z CEBULI
To, że cebula jest niezwykle zdrowa wiedzą chyba wszyscy. To warzywo, które powoduję łzy w naszych oczach jest wspaniałym lekarstwem, idealnym na jesienną grypę! Posiada ogrom witaminy C oraz substancje bakteriobójcze – cebula poprawia odporność oraz ratuje w kryzysowej sytuacji. Naukowy odkryli również zbawienny wpływ cebuli na rany (także rozstępy, wrzody i zaparcia). Podobno ma również przeciwdziałać rozwojowi bakterii rakotwórczych, dlatego tak ważne jest profilaktyczne spożywanie cebuli. To bulwiaste warzywo posiada w sobie dużą ilość potasu, który powoduję obniżenie cholesterolu.
Syrop cebulowy, niekoniecznie wszystkim przypadnie do gustu pod względem smakowym. Jednak warto trochę się zmusić, aby nie martwić się chorobą przez kolejne miesiące. Jest idealny również dla najmłodszych. Jak sporządzić syrop z cebuli? Wystarczy obrać dwie cebulki, posiekać, zasypać obficie cukrem i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą mieszankę pozostawić na około 6 godzin, aż cebula puści sok. Przecedzić sok od pozostałości i już mamy cebulowy syrop.
SYROP Z GOŹDZIKÓW
Goździki to przyprawa, w której odkryto substancje lecznicze. Jedną z właściwości jest działanie przeciwbólowe, dlatego goździk idealnie radzi sobie z bólem głowy i zębów. Ponadto szybko likwidują nieprzyjemny zapach np. czosnku. Dużo osób pije herbatkę z goździków podczas jesiennej pory. Wszystko dlatego, że przyprawa łagodzi ból gardła, przeciwdziała kaszlowi.
My zamiast herbaty proponujemy domowy syrop miodowo-goździkowy. Wystarczy do małego słoiczka miodu włożyć kilka goździków (około 7), próbując trochę rozgnieść je i wymieszać. Miód z dodatkiem przypraw należy pozostawić na noc. Goździki uwolnią olejki, które sprawiają, że powstaje pyszny syrop przeciw przeziębieniom.
SYROP Z CZOSNKU
Czosnek podobnie jak cebula jest lekarstwem na wszelkie choroby. Jego intensywny zapach i ostrzejszy smak zniechęca do spożycia ząbku na surowo. Warto więc odnaleźć dodatek, który doda smaku zdrowemu czosnku. Kolejny raz proponujemy niezawodny miód. Jak przyrządzić syrop? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy rozdrobnić czosnek, najlepiej za pomocą prasownicy (3 główki). Wycisnąć sok z trzech cytryn i połączyć : sok z cytryny, rozdrobniony czosnek, 5 łyżeczek miodu ze szklanką przegotowanej wody. Miksturę pozostawiamy na całą dobę, odcedzamy syrop od pozostałości czosnku i już możemy leczyć całą rodzinę.
Ten syrop ma świetne właściwości! Przywraca odporność osłabionemu organizmowi, leczy choroby dróg oddechowych i wszelkie inne skutki grypy.
SYROP Z TYMIANKU
Kto by pomyślał, że tymianek nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale również może pomóc nam wrócić do zdrowia? Tymianek stosuję się często w walce z trądzikiem. Ale to również on jest popularnym składnikiem syropów na kaszel. Nic w tym dziwnego, bo tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto świetnie wspomaga pracę układu pokarmowego i oddechowego. Przestrzegamy jednak przed częstym stosowaniem syropu tymiankowego przez kobiety w ciąży, ponieważ może on powodować stymulowanie macicy do skurczów.
Jeśli jednak nie jesteś w ciąży pij tymiankowy syrop każdego dnia. Połącz liście świeżego tymianku z litrem przegotowanej wody i dwoma szklankami cukru. Odstaw na dwie doby w suchym, lecz chłodniejszym miejscu. Po tym czasie odsącz liście od syropu i stosuj codziennie przeciw jesiennej grypie.
SYROP Z ZIELA ANGIELSKIEGO
Ziele angielskiego to niezastąpiona przyprawa do wielu marynat, sosów. Dzięki korzennemu smaku nadaje daniom wyjątkowe oblicze. Mało kto wie, że ziele angielskie ma wspaniałe właściwości nie tylko smakowe, ale również zdrowotne. Nie bez powodu nazywane jest również korzennikiem lekarskim. Ziele stosuję się podczas problemów z wymiotami, zaparciami, ale i bólami gardła.
Syrop z ziela angielskiego ma szczególnie dobroczynne działanie na problemy z kaszlem, przeziębieniem i grypą. Proponujemy więc rozdrobnić ziele w moździerzu. Następnie do gotującej się wody dodajemy przeprawy i szklankę cukru. Taką mieszankę odstawiamy w chłodne miejsce i kosztujemy za każdym razem, gdy czujemy zbliżającą się grypę.
zobacz również:
-
Domowe sposoby na przeziębienie
-
Naturalne lekarstwa na przeziębienie
-
Piwo na grypę i przeziębienie?
-
Czy można lekceważyć przeziębienie?