Nietolerancja pokarmowa – objawy i zagrożenia

24 października 2016, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Nietolerancja pokarmową jest często mylona z alergią pokarmową. Występuje prawdopodobnie u 45% populacji, a jej objawy bywają rozmaite i zaliczamy do nich m.in. nieżyt nosa, ból głowy, zmęczenie lub nadmierne pobudzenie, wypryski lub wysypka.

stres

Podobno w XXI w każde dziecko rodzi się z alergią. Katar, atopowe zapalenie skóry czy bóle brzucha to objawy, które często z nią kojarzymy. Dla większości niemowląt z wysypką diagnoza brzmi: alergia na białko krowie. Jednak na alergie pokarmowe cierpi mniej niż 2% osób. Natomiast szacunkowo u nawet 45% populacji może występować nietolerancja pokarmowa.

a

Objawy nietolerancji mogą pojawić się dopiero po pewnym czasie po spożyciu pokarmu. W związku z tym trudno jest ocenić, który z nich powoduje nasze złe samopoczucie.

W normalnych warunkach białko pochodzące z pokarmu łączy się z przeciwciałami tworząc kompleks, który następnie jest eliminowany przez układ odpornościowy. Jeżeli jednak układ ten zostanie zbyt obciążony czy przeładowany, wtedy takie kompleksy mogą gromadzić się w stawach, przewodzie pokarmowym i wywoływać objawy nietolerancji pokarmowej.

b

Typowe objawy:

  • Nieżyt nosa
  • Zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni i osłabienie
  • Wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymanie wody, nudności, zaparcia, biegunki, kolka i problemy z utrzymaniem masy ciała
  • Migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk
  • Zmęczenie i nadmierne pobudzenie
  • Pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk, swędzenie skóry i inne wysypki

Objawy nietolerancji mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać  się tygodniami. W związku z tym wskazanie konkretnego pokarmu lub pokarmów powodujących objawy może być oznaczenie stężenia przeciwciał przeciwko pokarmom w próbce krwi.

c

Po oznaczeniu pokarmów nietolerowanych, należy wprowadzić dietę eliminacyjno-rotacyjną. Na 3 miesiące wyłączamy dane produkty z diety. Po tym okresie próbujemy je stopniowo wprowadzić i obserwujemy organizm.

U chorych może się, w tym samym czasie, pojawić kilka symptomów.

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi
  • Zespół hiperaktywności
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Nieżyt żołądka
  • Fibromyalgia
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Świąd skóry
  • Migrena
  • Zespół złego wchłaniania
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

d

zobacz również:

  1. Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności
  2. Alergia na gluten czy celiakia? Poznaj różnice między tymi przypadłościami
  3. Probiotyki – zdumiewający cud natury
  4. Czystek – właściwości dla zdrowia i jak parzyć?