Fondant czekoladowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mąki
- 100 g cukru
- 110 g miękkiego masła
- trochę masła do smarowania kotilek
- kakao do oprószenia kotilek
- ulubione lody opcjonalnie
- kakao do przyzdobienia lub cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Smarujemy kokilki masłem i oprószamy je kakaem. Wychodzi 5 kokilek wypełnionych do połowy masą.
Na parze rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie puszysta.
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy.
Do jajek z cukrem powoli dodajemy czekoladę i delikatnie krótko miksujemy.
Wlewamy do kokilek.
Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Fondant ma mieć chrupiącą skorupkę na wierzchu i płynny środek.
Mi się zwykle taki właśnie udaje :)
Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.