Nowalijki – różne smaczne przepisy na wiosenne dania!

19 kwietnia 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Rozpoczął się sezon na nowalijki, czyli pierwsze, świeże warzywa, którymi wita nas wiosna. Wyczekujemy ich z utęsknieniem, bo po zimie nasz organizm domaga się witamin i mikroelementów.

 

Dietetycy zalecają spożywanie 4-5 porcji warzyw dziennie. Do najbardziej popularnych młodych warzyw należą: szczypiorek, rzodkiewka, sałata, dymka, botwina, ogórek, pomidor, kalarepa, szpinak i natka pietruszki. Warto je spożywać, bo jak każde warzywa, dostarczają nam witamin. Rzodkiewka zwiększa produkcję żółci, chroni przed nowotworami, a także dostarcza nam fosforu, żelaza oraz cynku. Sałata to źródło kwasu foliowego oraz betakarotenu, a przy tym jest niskokaloryczna. Pomidor ma działanie przeciwnowotworowe oraz jest źródłem witamin C, E, K i PP. Zawiera dużo potasu , dzięki czemu obniża ciśnienie krwi. Rzeżucha, szczypiorek oraz natka pietruszki to bogactwo witaminy C.

 

 

Przymierzając się do zakupu młodych warzyw należy szczególnie zwrócić uwagę na to, czy są świeże. Wybierajmy te, których liście są zielone bez oznak przebarwień i gnicia, a bulwy gładkie i sprężyste. Podczas zakupu warto również zwracać uwagę na zapach. Zdrowe nowalijki mają delikatny, charakterystyczny dla określonego rodzaju zapach. Oczywiście nie będzie on tak intensywny jak warzyw hodowanych w środku lata, ale na pewno będzie wyczuwalny.

 

Nowalijki przechowujemy luzem w szufladach lodówki lub w chłodnym miejscu owinięte w wilgotną ściereczkę albo lnianą torbę. Przed podaniem lub gotowaniem należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W zależności od rodzaju warzywa zaleca się także wykonanie kilku dodatkowych czynności. Z kapusty trzeba usunąć głąb i zewnętrzne liście, bo gromadzi się tam najwięcej azotanów. Rzodkiewki należy kilkakrotnie opłukać, zaś z młodego koperku usunąć grube łodyżki, bo zawarty jest w nich trujący azotan. Kalafiory oraz brokuły po ówczesnym opłukaniu, należy przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Najwięcej związków chemicznych gromadzi się tuż pod skórką warzyw korzeniowych, dlatego trzeba je obrać.

Warto pomyśleć o własnej uprawie szczypiorku czy natki pietruszki jeśli posiadamy dostatecznie nasłonecznioną kuchnię. Wystarczy do tego parapet i doniczka. Pamiętajmy jednak, że ziemia w doniczce musi być zawsze lekko wilgotna, ale nigdy mokra, gdyż woda zalegająca wokół korzeni w krótkim czasie może doprowadzić do ich gnicia.

 

Ogórek na dwa kęsy

 

ogórek na dwa kęsy!
-ogórek wąż,
-małe opakowanie serka naturalnego (125g),
-łyżka posiekanego koperku,
-łyżka posiekanej natki pietruszki,
-2 rzodkiewki,
-3 plasterki szynki,
-sól, pieprz,
-szczypta przyprawy do tzatziki.

 

Ogórka umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką, by powstały niewielkie wgłębienia. Miąższ ze środka ogórka drobno posiekać, wymieszać z serkiem, koperkiem i natką. Doprawić do smaku przyprawą do tzatziki oraz solą i pieprzem. Do środka ogórka nakładać masę serową. Na wierzchu ułożyć po maleńkim ruloniku zwiniętym z szynki oraz po plasterku rzodkiewki. Udekorować koperkiem, natką i rzodkiewką.

 

Wiosenna sałatka  z jajkiem i awokado

 

Składniki na 2 porcje:wios sał z jajki aw.

-2 jajka ugotowane na twardo

-awokado

-mozzarella

-duży pomidor

-1/2 pęczka rzodkiewki

-kilka liści sałaty masłowej

-2 garście rukoli

-100 ml oliwy z oliwek

-2 płaskie łyżki pesto z rzeżuchy

-sok z cytryny, sól – do smaku

 

Jajka obrać pokroić na ćwiartki, rzodkiewkę umyć,  pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć, pokroić w cienkie paski. Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Sałatę opłukać i osuszyć. Pesto rozprowadzić w oliwie, doprawić sokiem z cytryny i solą. Na talerzach rozłożyć sałatę, następnie pomidory, mozzarellę, rzodkiewkę, jajka i awokado. Całość polać przygotowanym dressingiem z rzeżuchy. Lekko zamieszać. Podawać.

Bukiet sałat z serem i miętą

bukiet sałat z serem2
-mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
-150g białego chudego sera,
-250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
-pęczek świeżej mięty,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
-sól, pieprz,
-łyżeczka octu jabłkowego,
-ząbek czosnku.

Przygotowanie
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.  Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.

 

Wiosenna tortilla

Tortille: Tortilla z serem!

-350g mąki pszennej,

-1/2 łyżeczki soli czosnkowej,

-łyżka oleju rzepakowego,

-niepełna szklanka przegotowanej wody.
Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek.
Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.

Farsz:

-250g białego sera,

-3 łyżki śmietany 12%,

-2 łyżki mleka,

-sól morska z pieprzem,

-duży pomidor,

-ogórek,

-1/2 pęczka szczypiorku,

-1/2 czerwonej papryki,

-główka sałaty.

 

Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w półplasterki. Ogórka obrać ze skórki również pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Na tortille rozsmarować trochę sera, ułożyć liście sałaty i warzywa. Złożyć. Od razu podawać.

 

Zielona pasta do kanapek

zielona pasta

-1 puszka białej fasoli gotowanej na parze (opakowanie 212 ml)

-1 dojrzałe awokado

-garść szpinaku

-1 ząbek czosnku

-1/2 małej cebuli

-1/2 pęczka natki pietruszki

-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Fasolę przełóż na sitko i opłucz pod wodą. Awokado przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Wszystkie składniki pasty włóż do blendera i zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Pasta jajeczna z rzeżuchą

pasta jajeczna

-8 wiejskich jajek

-łyżka gęstego jogurtu naturalnego

-łyżka majonezu

-3 łyżki posiekanej rzeżuchy

-2 łyżki szczypiorku

-sól, świeżo mielony pieprz do smaku

 

Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i widelcem rozdrobnić, nie za mocno. Dodać majonez, jogurt, posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

 

Zupa z sałaty masłowej

zupa z sałaty

-30 g mąki pszennej

-50 g masła

-1 L bulionu z kury albo warzywny

-125 ml śmietany kremówki

-mały pęczek szczypiorku

-2 główki sałaty masłowej

-sól i pieprz

Masło rozpuść dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj rosół, następnie dodaj 1/2 drobno pokrojonego szczypiorku i chwilę pogotuj. Sałatę opłucz i pourywaj wszystkie duże i gorzkie liście. Te mniejsze porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do bulionu. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą, pieprzem na koniec wlej kremówkę. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.

 

Chłodnik z nowalijek

Wiosenny chłodnik!!
-pęczek rzodkiewek,
-duży ogórek,
-2 jajka ugotowane na twardo,
-400 ml kefiru,
-ząbek czosnku,
-po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku,
-sól,
-pieprz.

 

Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć z kefirem. Dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki!
-duży pęczek botwinki,
-pęczek koperku,
-pęczek szczypiorku,
-pęczek rzodkiewki,
-ogórek,
-szczypta kwasku cytrynowego,
-3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne,
-1 duży kubek kefiru,
-sól, pieprz.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Źródło:

http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/

zobacz również:

  1. Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy

  2. Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

  3. Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej

  4. Smaczne Inspiracje