Tęcza szaszłykowa
składniki:
– 600 g karczku (lub więcej, jeśli chcemy bardziej mięsne szaszłyki)- 1 cukinia- 2 czerwone papryki- 10 pieczarek- 4-5 cebulki- musztarda rosyjska- przyprawa do grilla- przyprawa do warzyw lub mieszanka (bazylia, oregano, słodka papryka,rozmaryn, pieprz)- olej- długie wykałaczki drewniane
Przygotowanie:
Tajemnicą przepisu jest przygotowanie na 12 godzin przed grillem mięsa.Tniemy, więc nasz karczek na dość grube plastry (1,5 cm) i smarujemy każdyplaster z każdej strony mieszanką oleju, musztardy rosyjskiej orazprzyprawy do grilla, a następnie wkładamy do jednego naczynia i pod przykryciemtrzymamy w lodowce co pewien czas przewracając. Dalej idzie już z górki, poumyciu warzyw tniemy je w plastry, z czego cebulkę tniemy na ćwiartki lubpołówki, zapobiegnie to spadaniu ich z szaszłyków. Następnie wszystkie warzywa oprószamy przyprawą do warzyw tak, by miałinny posmak niż mięso. Mięso tniemy na kwadraty (4 cm) i nabijamy naprzemian z warzywami na długie drewniane wykałaczki