Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone

2 stycznia 2021, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Kotlety mielone to bardzo popularne i szybkie w przygotowaniu danie. Znają je chyba wszyscy i niestety wielu osobom już przejadły się takie tradycyjne mielone. Dlatego warto czasem je nieco wzbogacić i stworzyć całkiem nową wersję kotletów, którą domownicy zjedzą z apetytem i będą prosić o dokładkę:)

mm

Sekretem smacznych, puszystych a zarazem chrupiących kotlecików jest zmielenie mięsa np. z karkówki we własnym zakresie, dodanie, samego żółtka (nie całego jaja) bułkę namoczona w mleku. Po dokładnym wymieszaniu masy obtaczamy uformowane kotlety obtaczamy w białku a następnie w bułce tartej i smażymy na smalcu lub oleju rzepakowym.

Kotlety gryczane w sosie pomidorowym

Kotlety:

Kotlety gryczane z sosem pom.
-2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
-20dag mięsa mielonego wołowego,
-20dag pieczarek,
-cebula,
-15dag chudego twarogu,
-łyżka posiekanego szczypiorku,
-sól, pieprz,
-jajko,
-olej do smażenia,
-bułka tarta do obtoczenia.

Cebulę obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z cebula na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekany szczypior, doprawić do smaku. Wyrobić na gładką masę. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.

Sos pomidorowy:

-puszka krojonych pomidorów,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-szczypta bazylii,
-szczypta tymianku,
-sól, pieprz,
-olej.

Cebulę obrać, drobno posiekać, wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dusić ok. 10-15min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Kotleciki podawać wraz z sosem.


Kotlety w sosie śliwkowym

 

Składniki:

mielone ze śl.
-35 dag mięsa mielonego
-cebula
-bułeczka czerstwa
-bułka tarta lub mąka pszenna
-jajko
-tymianek
-estragon
-2 łyżki powideł śliwkowych
-5 dag śliwek suszonych bez pestek
-2 łyżeczki mąki
-2/3 szklanki bulionu
-4 goździki
-pół łyżeczki cukru
-sól, pieprz
-olej
Śliwki zalać letnia wodą, odstawić na godzinę. Bułeczkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekać, dodać do mięsa, połączyć z jajkiem i bułeczką, dodać po 1/2 łyżeczki przypraw, wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w tartej bułce lub mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osączyć i pokroić, przełożyć do rondla i dodać powidła, zalać bulionem, dodać cukier, goździki i gotować z 5 minut. Zrobić zaklepkę z mąki i wody, dodać do sosu, polać nim kotlety.

mielone1

Mielone z kukurydzą i orzechami

 

Składniki:

Fantazyjne mielone2
-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-3/4 puszki kukurydzy,
-1/3 szklanki orzechów włoskich,
-jajko,
-3 łyżki ziaren słonecznika,
-sól, pieprz,
-3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:

Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.


Kotlety z jajkiem po szkocku

Składniki:

Jajka po szkocku!
-500g mięsa mielonego,
-1 mała czerstwa bułka,
-szklanka mleka,
-4 jajka,
-cebula,
-2 małe ząbki czosnku,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki oregano,
-szczypta curry,
-sól,
-pieprz ziołowy,
-bułka tarta,
-olej do smażenia.
3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek.
Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.


Kotlety po cygańsku

Składniki:

bigos po cygańsku
-1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
-1 kg pieczarek
-2 słoiki papryki konserwowej
-1/2 kg cebuli
-3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-4-5 łyżeczek keczupu
sól, pieprz, cukier
-1 łyżeczka mąki
Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek…). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.

Mielona rolada na andrucie

Składniki:

Mielone w andrucie!
-1/2 kg mięsa mielonego,
-2 wafle – andruty,
-jajko,
-sól, pieprz,
-łyżeczka bazylii,
-szczypta ostrej papryki,
-czerstwa bułka namoczona w mleku,
-olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach. Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki. Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Kotleciki z niespodzianką

Składniki:

kotl z niespodz.
-500 g mięso mielone drobiowe,
-1 słoik pomidory suszone
-1 sztuka jajko,
-1 łyżka majeranek
-sól do smaku,
-200 g mieszanka świeżych sałat,
-4 łyżki słonecznik łuskany,
-do kotletów bułka tarta,
-olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i majerankiem, dodać ok 7 łyżek bułki tartej doprawić solą. Z mięsa formować kule spłaszczyć w rękach ,na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem. Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Na półmisku ułożyć sałatę, dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, posypać słonecznikiem i skropić zalewą z pomidorków. Sałatkę delikatnie przemieszać. Kotleciki podawać z samą sałatką oraz z dodatkiem frytek czy kuleczek ziemniaczanych.

Kotlety pasteryzowane w słoiku

Składniki:

mielone w słoiku
-1 kg łopatki
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-1 kajzerka (namoczona w mleku)
-Sól, pieprz, majeranek
-Bułka tarta do obtaczania kotletów
-Smalec do smażenia kotletów
-Smalec do zalania kotletów

Wykonanie:

1 kg mięsa (u mnie łopatki) zmieliłam . Polecam mielić samemu mięso lub u rzeźnika. Cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam na łyżce smalcu. Kajzerkę namoczyłam w mleku, czosnek drobno pokroiłam. Do mielonego mięsa dodałam usmażoną cebulę, pokrojony czosnek, odciśniętą i przetartą przez sitko kajzerkę oraz wbiłam 2 jajka, wsypałam przypraw do smaku (sól, pieprz, majeranek). Dokładnie wszystko wymieszałam i wyrobiłam plastyczną masę mięsną. Dłonie moczyłam w wodzie i formowałam kotlety. Obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym smalcu. U mnie przeważnie z kilograma mięsa mielonego wychodzi 20 kotletów. Tak usmażone kotlety układam do wyparzonych, osuszonych słoiczków. Następnie zalewam smalcem, który wcześniej sama zrobiłam. Zakręciłam słoiki i pasteryzowałam. Słoiki z kotletami były dość ciepłe, więc zalałam ciepłą wodą (żeby słoiki nie popękały) i pasteryzowałam 30 min od momentu zagotowania wody. Tak przygotowane kotlety można, wykorzystać jako szybki obiad lub na kanapki. Tak przygotowane mielone kotlety przechowuję kilka miesięcy (oczywiście w chłodnym miejscu).
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli http://przepisyjoli.com/

 

Mielone zraziki

Składniki:

Mielone zraziki2
-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-2 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz,
-cebula (ja użyłam czerwoną),
-100 g wędzonego boczku,
-ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
-3 suszone grzyby,
-łyżeczka mąki,
-3 łyżki oleju rzepakowego.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy. Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.


Kotleciki mięsno – ziemniaczane

Składniki:

kotl mięsn-ziem3
-1/2 kg mięsa mielonego,
-30 dag ugotowanych ziemniaków,
-cebula,
-1 jajko,
– bułka tarta,
-sól, pieprz,
-olej + smalec do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki zmielić, wymieszać z mięsem. Cebulkę posiekać, zeszklić. Dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić do smaku. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.


Kotlety ze szpinakiem

Składniki:

kotlety ze szp.
-450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
-500 g mięsa mielonego z indyka
-1 jajko
-½ szklanki płatków owsianych
-3 ząbki czosnku
-½ łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 łyżka masła
-sól, pieprz
-olej do smażenia kotletów

Wykonanie:

W rondlu rozgrzać masło, dodać zamrożony szpinak i podgrzewać, aż woda odparuje. Gdy szpinak zacznie się smażyć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, a następnie zdjąć z palnika i przestudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać szpinak, jajko, płatki owsiane, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, jeżeli masa będzie za rzadka, dodać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety.
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli http://przepisyjoli.com/


Kotleciki mięsno – ryżowe

Składniki:

kotleciki mięsno-ryżowe2
-1/2 kg mięsa mielonego,
-30dag ryżu,
-2 cebule,
-puszka koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-szczypta bazylii,
-2 jajka,
-bułka tarta.

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dodać do mięsa, wbić jajka, dodać przyprawy. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do masy mięsnej. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Formować małe kotleciki, lekko spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.

Mielone w sosie curry

składniki:

mielone w curry
-1/2 kg mielonego,
-jajko,
-1/2 łyżeczki curry,
-mała cebula,
-3 łyżki bułki tartej,
-sól, pieprz,
-olej do smażenia.

Mięso wymieszać z jajkiem, curry, posiekaną cebulką, bułką tartą, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Formować kotleciki, usmażyć na rumiano.

SOS:

-łyżka oleju,
-3 bardzo dojrzałe i mięsiste pomidory,
-1/2szkl. bulionu drobiowego z kostki,
-1/2 łyżeczki curry w proszku,
-4 łyżki gęstej śmietany,
-sól, pieprz.

Pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, curry, chwilę pogotować. Wlać śmietanę, wymieszać, ale już nie gotować. doprawić. włożyć na chwilę kotlety do sosu by smaki się połączyły.

Kotlety mielone w cieście

Składniki:

kotlety w cieście
– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra
– opakowanie suchych wafli
– 1 szklanka mąki
– 120 ml wody gazowanej
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, 1 jajkiem, natką pietruszki, przyprawami i bułką tartą (jeżeli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej).
Wafle pokroić w równe kwadraty o boku około 4-5 cm. Z mięsa mielonego formować kulki, które następnie układać pomiędzy dwoma waflami, lekko dociskając, tak żeby masa wypełniła przestrzeń pomiędzy waflami.
Z mąki, wody, jajka i przypraw przygotować gęste ciasto, w którym zanurzać kotlety. Obtoczone w cieście kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli http://przepisyjoli.com/


Klopsiki z boczkiem w sosie grzybowym

Frykadelki:

Frykadelki w sosie grzybowym!
-1/2kg mięsa mielonego,
-8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
-łyżeczka musztardy,
-bułka,
-jajko,
-sól, pieprz.

Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić.

Sos grzybowy:

-8 suszonych grzybów,
-łyżka masła,
-łyżka mąki pszennej,
-sól, pieprz,

Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos.


Pulpeciki mięsno – brokułowe

Składniki:

Pulpeciki mięsno- brokułowe!
-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
-brokuł,
-jajko,
-500ml drobiowego bulionu,
-sól, pieprz ziołowy,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżka bułki tartej,
-1/4 szklanki śmietany 12%.
Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem.


Pulpety mielone z oliwkami w sosie pomidorowym

Składniki:

pulp. z oliwkami
– 100g oliwek
– 3 kromki chleba białego
– 100 ml mleka
– 500 g mielonej wołowiny
– 1 cebula, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
– 1 jajko,
– 1 szczypta soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Wykonanie:

Chleb namoczyć w mleku. Miękki odcisnąć i z cebulką i czosnkiem dodać do mięsa. Dodać czosnek oraz przyprawy. Wyrobić gładką masę. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać, układać w środku oliwkę i zlepiać formując okrągłe klopsiki. Piec 10 minut w temp. 180st.

Sos:

-1 puszka pomidorów,
-1 cebula,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-1 mała marchew,
-1 łyżka oleju,
-przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano

Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku. Pulpeciki podajemy wymieszane z sosem.

Źródło:
przepisyjoli.com, z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com, olainthekitchen.blogspot.com

zobacz również:

 

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
  2. Mięsne roladki na wiele sposobów – czym faszerować mięso?
  3. Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
  4. Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko