Krewetki Cajun

1 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane krewetki w sosie Cajun

Składniki:
Sos: 1/2 szklanki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki mielonego selera
1 łyżka ziarnistej musztardy Dijon
1 łyżka stołowa świeżych liści pietruszki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy Cajun
1 zielona cebulka, mielona
Pozostałe: 1 łyżka stołowa przyprawy Cajun
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych, z ogonem w lewo

Przygotowanie:
Sos: W małej miseczki, wymieszać wszystkie składniki sosu. Przykryć i przechowywać w lodówce do 3 dni. Krewetki: W średniej misce wymieszać przyprawę Cajun, olej i skórkę z cytryny. Dodać krewetki do mieszanki przypraw i wymieszać dokładnie. Położyć krewetki na gorącym ruszcie grilla i piec 3 do 4 min., aż krewetki przestaną być przejrzyste. Przenieść krewetki na talerz, przybrać zieloną cebulką i skórką z cytryny. Podawać z cytryną w klinach i sosem.