Domowe syropy na wzmocnienie odporności dla dzieci i dorosłych
Obecny okres wiosennych zachorowań jest ciężki zwłaszcza dla rodziców, którzy pragną aby ich pociechy szybko zwalczały różnego rodzaju infekcje. Dziecka organizm warto wzmacniać syropkami domowej roboty, które można wykonać z dostępnych na warzywnym straganie warzyw: są zdrowe i pozbawione szkodliwych konserwantów.
Skutecznie też wzmocnią nasz układ odpornościowy a w pierwszej fazie infekcji mogą nawet ją skutecznie zwalczyć. Poniżej prezentujemy blogerkę – mamę, która podaje swoje sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe syropy, które serwuje swoim pociechom:
Przepisy pochodzą z bloga Mamytomamy.blogspot.com
Syrop z rzodkiewki
Pomaga zwalczyć na uporczywy suchy kaszel. Pęczek rzodkiewek (najlepsza by była biała rzodkiew, ale jak nie mamy może być różowa. Kroimy w plasterki zasypujemy cukrem pudrem, powstały sok podajemy kilka razy dziennie do osłabienia kaszlu, i tak aż do dwóch razy dziennie .
Syrop z cebuli
Polecany na obniżenie ciśnienia, podnosi odporność, polecany również przy anemii, bólu gardła, suchym kaszlu. Duża cebula, cukier może być brązowy, powstały sok podajemy co 2-3 godziny.
Syrop z tymianku
Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.
Syrop z miodu, cytryny i imbiru
Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco, ma też działanie wzmacniające.
Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty
Syrop z buraka
Taki syrop znacznie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi.
Obieramy buraka, kroimy w drobne cząstki. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na dzień. Lub, można też wydrążyć dziurę w dużym buraku i wsypać do niej cukier. Gdy cukier zamieni się w gęsty syrop, wypijamy po małej łyżce 3 razy dziennie.
zobacz również:
Czosnek na wzmocnienie odporności?
Zupy krem – 4 pomysłowe przepisy!
Napar z imbiru i cytryny z miodem
Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem