Boże Narodzenie to święta wyjątkowe i pełne niepowtarzalnych aromatów. Smaki tradycyjnych dań na długo pozostają w naszej pamięci, a wigilijny stół trudno wyobrazić sobie bez makowca, sernika czy kutii. Bakalie są ważnym elementem udanych świątecznych wypieków, dlatego warto sięgnąć po produkty Siesta, z pomocą których można przygotować przepyszne dania bożonarodzeniowe.
Bakaliowe tradycje
Suszone owoce, orzechy czy mak to składniki, które zdecydowanie królują w świątecznej kuchni. Dodawanie ich do ciast i wyśmienitych przysmaków ma swoją historię. Święta zawsze były traktowane jako wyjątkowy czas, kiedy to stół powinien obfitować w produkty, których brakowało na co dzień. Bakalie, traktowane jako dobro luksusowe, nie gościły na stołach poza okresem świątecznym. Były one słodkim akcentem podkreślającym magię chwil. Smakowite dodatki do dań świątecznych mają też swoją „tajemną moc”. W dawnych czasach mak traktowano jako symbol odpoczynku, szczęścia i dobrobytu, a migdały były znakiem nadziei i nowego życia.
Magiczny smak Świąt
Bożonarodzeniowe potrawy są jedyne w swoim rodzaju. Przygotowywane z dbałością o każdy detal, zachwycają swoim smakiem i prezencją. By dania wigilijne na długo pozostały w pamięci wszystkich gości, podczas przedświątecznych zakupów warto wybierać najwyższej jakości składniki, np. produkty marki Siesta, które bożonarodzeniowym potrawom nadadzą wyjątkowy charakter. Suszone owoce, orzechy czy mak, to kwintesencja świątecznych smaków, które z rozmarzeniem wspominamy przez cały rok!
Przepis na bożonarodzeniową kutię z bakaliami Siesta
Składniki:
- 200 g ziaren pszenicy
- 200 g Maku niebieskiego Siesta
- 1/2 szklanki Śliwek suszonych Siesta
- 1/2 szklanki Migdałów Siesta
- 1/2 szklanki Żurawiny Siesta
- 1/2 szklanki Moreli Siesta
- 1/2 szklanki Orzechów włoskich Siesta
- 1/2 szklanki
- 4 łyżki miodu (może być wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 5 ml aromatu rumowego lub odrobina rumu
- 1/2 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pszenicę należy zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc pod przykryciem.
- Następnego dnia gotować pszenicę przez godzinę (do miękkości), mieszając i dodając wody w razie potrzeby.
- Po ugotowaniu odcedzić.
- Mak Siesta połączyć z miodem, aromatem rumowym, cukrem trzcinowym oraz bakaliami. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Mleko warto dodać do kutii wtedy, gdy wydaje nam się zbyt gęsta.
- Na świąteczny stół kutię podawać schłodzoną, ozdobioną plasterkami pomarańczy i goździkami.
Produkty:
Mak niebieski Siesta, 200 g, cena: ok. 6,50 zł
Śliwki suszone Siesta, 100 g, cena: ok. 4 zł
Orzechy włoskie Siesta, 100 g, cena: ok. 8 zł
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 5 zł
Żurawina suszona Siesta, 80 g, cena: ok. 4, 60 zł
Morele suszone Siesta, 100 g, cena: ok. 4 zł