(Ham)Burgery

22 kwietnia 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przepis najbardziej podpasował mi z Nigella Express.

Składniki: 250g chudego mielonego mięsa wołowego (lub, jak u mnie ostatnio: drobiowego, lub indyczego – bardziej delikatne – dzieci wolą drobiowe), 1 x 15ml łyżka skarmelizowanej cebuli (wg. przepisu Nigelli, mhhh ja spokojnie przesmażam/podduszam małą cebulę,  po 1 1/2 łyżeczki: maślanki lub jog. naturalnego, sosu sojowego, sosu Worcestershire, sporo świeżo zmielonego pieprzu, olej do posmarowania kotlecików

Mieszamy składniki, dzielimy na 2 porcje, formujemy ręcznie w dość płaskie kotlety. Kładziemy kotlety na grilla i lekko smarujemy burgery olejem. Smażymy parę minut z każdej strony. Podajemy z bułeczkami hamburgerowymi, niekoniecznie własnej roboty (jeśli ktoś chętny to podam przepis na bułki hamburgerowe) ;), z surowymi warzywami, sosami, serem.

file1271834918