Kurczak w marynacie cytrusowej

23 marca 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lekki kurczak z nutą cytrusową, idealny na późny obiad świetnie smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Dodatek cytrusowych owoców do drobiowego mięsa to świetne, orzeźwiające połączenie smaków dla miłośników łączenia owoców z mięsem.


Składniki:

900 g piersi z kurczaka, Marynata: 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1/2 szklanki soku z grejpfruta, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cukru, l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie).

Przygotowanie:

Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół). Połączyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. Piec 15 min. z każdej strony, polewając często marynatą. Przełożyć na podgrzany półmisek. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.