Zdrowa dieta – co wybrać, a czego unikać

13 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Obiecujemy sobie zmianę trybu życia i diety. Chcemy więcej się ruszać i zdrowo jeść. Postanawiamy, że zaczniemy jutro lub pojutrze, pierwszego lub piętnastego, w styczniu lub w czerwcu… – efekt jest taki, że nie zaczynamy w ogóle. Brak motywacji? Postanówmy nie postanawiać i zacznijmy od dzisiaj. Na pierwszy ogień idzie zmiana nawyków żywieniowych!

zdrowy-kurczak

Zasady zdrowego odżywania

Nauka racjonalnego odżywania wymaga od nas dyscypliny i systematyczności. Powinniśmy przestrzegać stałych pór posiłków i odstępów między nimi – pierwsze śniadanie należy zjeść do godziny po wstaniu z łóżka, a kolację około 3 godzin przed snem. Każdy posiłek powinien składać się z produktów białkowych (białko złożone) i węglowodanowych (węglowodany złożone) oraz dowolnej ilości warzyw dostarczających witaminy i minerały. Należy oczywiście zrezygnować z jedzenia typu fast – food, słodyczy i gazowanych napojów – w roli przekąsek obsadźmy owoce oraz pestki i orzechy.

Kurczak zalecany

W zdrowej diecie wybieramy chleb razowy zamiast pszennego, chude i niesłodzone produkty nabiałowe, oliwę z oliwek zamiast masła i margaryny, chude ryby i chude mięsa – dietetyczny kurczak (np. zagrodowy) zastępuje tłuste gęsi, kaczki i wieprzowinę. Mięso drobiowe zawiera dużo pełnowartościowego białka (łatwo przyswajalnego przez organizm) i niewiele tłuszczu zgromadzonego głównie pod skórą (łatwo go oddzielić od mięsa). Kurczak ma niską wartość energetyczną oraz sporo minerałów (cynk, potas, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B). Najlepszy drób pochodzi z ekologicznych gospodarstw położonych w czystych regionach (np. na Podlasiu), jest hodowany dłużej i karmiony wyłącznie paszami roślinnymi (bez chemii i dodatków odzwierzęcych).

Smaczne pomysły…

… czyli nie taka dieta straszna, jak by się mogło wydawać. Pyszne przepisy na dania z kurczaka można znaleźć na wielu kulinarnych blogach i portalach. Istotne jest to, że mięso drobiowe można przygotowywać w każdy możliwy sposób: smażyć (oczywiście na zdrowym tłuszczu), dusić, gotować (również na parze), piec i grillować. W każdej odsłonie będzie smakowało nieco inaczej – nie sposób się kurczakiem znudzić. Drób można przyrządzić na ostro (np. z papryką, pieprzem i czosnkiem oraz dużą ilością świeżych warzyw) lub na słodko (będzie wyśmienicie smakował z gruszkami, rodzynkami, doprawiony cynamonem i odrobina curry). Kurczak złapany? Czas na kulinarne eksperymenty! Smacznego