Rabarbar – przepisy na ciasta i przetwory

5 maja 2019, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Rabarbar to bardzo letni, chociaż odrobinę zapomniany, składnik wielu pysznych dań. Zainspiruj się naszym zbiorem przepisów i przygotuj coś wyjątkowego.

http://www.theroastedroot.net/wp-content/uploads/2013/05/Strawberry-Rhubarb-Cake4.jpg

 

 

Ciasto rabarbarowe

  • 2,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl zimnego masła
  • 4-5 łyżki wody

Nadzienie

  • 7 szkl rabarbaru, przekrojonego w pół
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka wanilia
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka gruboziarnistego cukru

 

 

Połącz mąkę z dwoma łyżkami cukru i solą. Wymieszaj. Dodaj masło. Miksuj aż masa się połączy i stopniowo dodawaj wodę. Ugnieć ciasto. Podziel na cztery części. Odłóż do lodówki.

W wysokim rondelku połącz rabarbar z cukrem i gotuj aż ilość wody zredukuje się tak by masa wynosiła 2,5 szkl. Dodaj wanilię i wystudź stopniowo.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Ciasto rozwałkuj.Wyłóż dwie blaszki dwoma kawałkami ciasta,naciągnij je na brzegi. Nałóż nadzienie. Pozostałe części ciasta rozwałkuj i ułóż szachownicę.

Piecz przez 50-60 minut. Następnie wystudź przez godzinę.

Sałatka z rabarbarem

  • 2 garści mieszanki sałatek
  • pół szkl płatków migdałowych
  • 450 g truskawek pokrojonych na trzy

sos:

  • 1 szkl pokrojonego rabarbaru
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szkl oliwy
  • 1 łyżka maku

Wszystkie składniki sosy połącz w rondelu. Gotuj ok. 5 minut aż rabarbar będzie miękki. Następnie zblenderuj.

Na talerzu ułóż sałatkę, truskawki, polej sosem i posyp migdałami.

 

Dżem rabarbarowo-mailinowy

  • 2 szkl pokrojonego rabarbaru
  • 170 g malin
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka amaretto

Połącz wszystkie składniki w rondelku. Trzymaj na ogniu około 10 minut, aż woda lekko odparuje. Przełóż do słoików i w razie potrzeby, pasteryzuj

Różowy napój rabarbarowy

  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl pokrojonego rabarbaru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Zagotuj cukier z rabarbarem w rondelku. Przykryj, odstaw ma godzinę. Odcedź, dodaj sok z cytryny.

Rabarbarowy koktajl

  • 1 szkl pokrojonego rabarbaru
  • pół szkl wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki amaretto
  • 2 kandyzowane wiśnie

Połącz rabarbar, wodę, cukier w blenderze. Zmiksuj, schłódź, dodaj amaretto i udekoruj wiśniami.

Konserwowy rabarbar

  • 2 szklanki octu z jabłek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soli
  • 1- kawałek świeżego imbiru, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki wytrawiania przyprawy
  • 400 g rabarbaru, bardzo cienkie plasterki pokrojone po przekątnej

Zagotuj ocet z cukrem, solą, imbiru i przypraw w rondelku, aż cukier się rozpuści, około 5 min. Odcedzić i wyrzuć pływające elementy. Odłożyć na bok.
Rabarbar włóż do 4 słoików po 250 ml. Zalej wywarem i zakręć.

Lody rabarbarowe

  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 1,5 szkl pokrojonego rabarbaru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Cukier rozpuść w połowie szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojony rabarbar, przykryj i odstaw na jedną godzinę. Odcedź, dodaj sok z cytryny, zamróź.

Dżem (mus) rabarbarowy

http://przepisynawidelcu.blogspot.com/

  • rabarbar – 1 wiązka (ok. 5 grubych szt)
  • woda – pół szkl
  • cukier – 3 łyżki
  • orzechy tarte – 3 łyżki
  • migdały płatki – 1 łyżeczka

Rabarbar dokładnie myjemy, ucinamy z dołu niedoskonałości oraz z góry zieloną część. Kroimy w grube paski. Na patelni podgrzewamy wodę. Dodajemy rabarbar, zasypujemy całość cukrem i co jakiś czas mieszamy. Gdy rabarbar się rozpadnie włączamy ogień i czekamy aż przestygnie. Przekładamy do słoika co jakiś czas posypując orzechami tartymi. Wierzch ozdabiamy migdałami.

Sos rabarbarowy

  • 2 szklanki posiekanego świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 1/2 szklanki pokrojone truskawki

Umieść rabarbar w naczyniu żaroodpornym. Posyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Zakryj folią, włóż do mikrofali lub do rozgrzanego do 180 st piekarnika na 6-8  minut. Dodaj truskawki, podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty.

Wino z rabarbarem

  • 3 łodygi rabarbaru świeże
  • 2 łyżki cukru granulowany
  • 750 ml butelka schłodzonego białego wina: prosecco lub asti

Odetnij i wyrzuć liście z rabarbaru, a następnie pokrój go cienko. Powinny wyjść około 4 szklanki (1 litr). Umieść w blenderze, posyp cukrem. Zmiksuj. Umieścić masę z rabarbaru na sicie, a następnie przeciśnij sok. Miąższ wyrzuć. Sok powinien mieć około 1 kubek (250 ml).

zobacz również:

Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

Dania z grilla – różne przepisy

Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne

Pyszne desery z truskawkami – różne przepisy