Grillowany homarzec z pomidorami

7 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany homarzec z pomidorami i fasolką szparagową
Składniki:
3 cytryny,
4 homary całe
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeży czarny pieprz
2 łyżki szalotki
1/2 kg pomidorów czerwonych i żółtych
4 młode ugotowane ziemniaki
czosnek
1/2 kg ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
oliwa truflowa
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Przeciąć każdego homara na pół. Pokropić mięso homara 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Mięso grillować ok. 3 do 4 min. z każdej strony, obracając homary co 2 min. W dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Kiedy olej jest gorący, dodać fasolkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2 min. Dodać szalotki i pomidoy. Doprawić solą i pieprzem. Nadal smażyć 3 do 4 min. Zdjąć z ognia. Podawać układając ugotowane ziemniaki i mieszankę pomidorów z fasolką oraz homarem na wierzchu. Pokropić oliwą truflową. Udekorować szczypiorkiem.