Grillowana ośmiornica z pomidorami

8 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowana ośmiornica z pomidorami
Składniki:
2 kg ośmiornicy
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny (około 2 łyżki)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
1 łyżka mąki
kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
Odciąć i odrzucić głowę ośmiornicy. Macki umieścić we wrzącej wodzie i gotować na wolnym ogniu przez 45 min. lub do miękkości. Odsączyć. Wymieszać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek i roztarty czosnek, aż sos zgęstnieje.  Rozgrzać oliwę z oliwek w małej patelni na dużym ogniu i usmażyć kapary (do złotego koloru), około 4 min. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić. Grill skropić obficie oliwą. Ugotowaną ośmiornicę grillować ok. 5 min.  Ciepłą ośmiornicę włożyć do do miski z pomidorami, cytryną, czosnkiem i oliwą. Wymieszać. Dodać kapary i pietruszkę. Podawać na ciepło.



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...