Grillowana ośmiornica z pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 kg ośmiornicy
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny (około 2 łyżki)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
1 łyżka mąki
kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 kg ośmiornicy
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny (około 2 łyżki)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
1 łyżka mąki
kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
Odciąć i odrzucić głowę ośmiornicy. Macki umieścić we wrzącej wodzie i gotować na wolnym ogniu przez 45 min. lub do miękkości. Odsączyć. Wymieszać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek i roztarty czosnek, aż sos zgęstnieje. Rozgrzać oliwę z oliwek w małej patelni na dużym ogniu i usmażyć kapary (do złotego koloru), około 4 min. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić. Grill skropić obficie oliwą. Ugotowaną ośmiornicę grillować ok. 5 min. Ciepłą ośmiornicę włożyć do do miski z pomidorami, cytryną, czosnkiem i oliwą. Wymieszać. Dodać kapary i pietruszkę. Podawać na ciepło.