Babeczki z ciecierzycy

23 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 200 g ciecierzycy
  • 50 ml wody z cieciorki
  • 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego
  • masło do wysmarowania formy
  • 70 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z 1/2 cytryny

 

 

  1. Soczewicę moczymy w wodzie przez całą noc
  2. Soczewicę wraz z 50 ml wody, w której się moczyła (reszta nie jest potrzebna), blendujemy
  3. Masę łączymy z ksylitolem waniliowym, kakao i sodą
  4. Masłem wysmarowujemy formy
  5. Masę, na sam koniec łączymy z sokiem z cytryny (spowoduje w połączeniu z sodą, że pieczone ciasto będzie rosło)
  6. Masę nakładamy do foremek na ok. 3/4 wysokości
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut
  8. Podajemy z ksylitolem-pudrem lub miodem albo ksylitolem pudrem i miodem

babeczki 3 www