Babeczki z ciecierzycy
Artykuł zewnętrzny
- 200 g ciecierzycy
- 50 ml wody z cieciorki
- 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego
- masło do wysmarowania formy
- 70 g kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1/2 cytryny
- Soczewicę moczymy w wodzie przez całą noc
- Soczewicę wraz z 50 ml wody, w której się moczyła (reszta nie jest potrzebna), blendujemy
- Masę łączymy z ksylitolem waniliowym, kakao i sodą
- Masłem wysmarowujemy formy
- Masę, na sam koniec łączymy z sokiem z cytryny (spowoduje w połączeniu z sodą, że pieczone ciasto będzie rosło)
- Masę nakładamy do foremek na ok. 3/4 wysokości
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut
- Podajemy z ksylitolem-pudrem lub miodem albo ksylitolem pudrem i miodem