Gęsie udko z cytryną i cynamonem

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny
  • 2 gęsie udka
  • 2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

1. Rozmaryn, tymianek, sól i pieprz łączymy i nacieramy nimi udka

2. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym

3. Cytrynę myjemy (a w zasadzie szorujemy) i kroimy na ćwiartki

4. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka

5. Gęś obkładamy cytryną i cebulą. Wkładamy też połamaną laskę cynamonu

6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem) przez ok. 2 – 2.5 godziny

file1425761375

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”