Gęsie udko duszone

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

a) 2 gęsie udka

b) 1 cytryna

c) gorąca woda

d) 3 łyżeczki musztardy

f) 3 łyżeczka lubczyku

 

1. Z udek wykrajamy nadmiar tłuszczu, który podsmażamy w brytfance

2. Musztardę oraz lubczyk łączymy ze sobą. Marynatą nacieramy udka. Resztę marynaty wrzucamy do brytfanki

3. Tak przygotowane mięso podsmażamy na małym ogniu w brytfance na wytopionym tłuszczu – z obu stron, po 10-15 minut z każdej strony

4. Sok z cytryny wyciskamy i zalewamy nim mięso

5. Dolewamy wodę, tak by zakryć mięso

6. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy gęś przez minimum 1,5 godziny

7. Podajemy z jedną z sałatek/surówek

file1425761315

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”