Zupa ogórkowa z makaronem Orzo
Jak to czasem pomyłka może wyjść na dobre. Złapałam makaron Orzo ( wygląda jak ryż ) zamiast ryżu.
Czas ; 1 godzina
Składniki :
- 1 mała ćwiartka kurczaka
- 1 duża marchewka
- ½ pietruszki
- kawałek selera ( po utarciu ma być ok. ¼ szklanki )
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa typu Vegeta , Jarzynka , Maggi )
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1/3 szklanki makarony Orzo
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- szczypta pieprzu mielonego
- 1 żółtko
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 3 szklanki wody
Utrzeć marchew , seler i pietruszkę na grubej tarce jarzynowej .Włożyć do garnka razem z mięsem , zalać wodą , włożyć Bulionetkę ( lub wsypać odpowiedni przyprawy do zup ) i gotować 45 minut . Wyjąć mięso – obrać ze skórek i kości . Wsypać makaron Orzo – gotować mieszając od czasu do czasu 10 minut. Ogórki utrzeć na grubej tarce jarzynowej , włożyć do zupy i zagotować . Dodać mięso podzielone na kawałki .Doprawić do smaku mielonym pieprzem .
Śmietankę zmieszać z żółtkiem i podać osobno ( dolewam śmietankę do zupy na talerzu bo jeden woli więcej , drugi mniej ).
Trzeba gotować na świeżo bo makaron pozostawiony w zupie napuchnie i może się zrobić za gęsta .