koszyczki pysznosci

28 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

400 g małych młodych ziemniaków

300 g  ekologicznych kabanosów

3 rzodkiewki

szczypior

1 jajko bio ekologiczne

100 g parmezanu

1 łyżeczka octu balsamicznego

oliwa z oliwek

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

  • ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół,
  • polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową,
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 30 minut,
  • kabanosy kroimy w grube plastryi dokładamy do ziemniaków po 20 minutach pieczenia,
  • po wyjęciu z piekarnika studzimy,
  • rzodkiewki kroimy na plasterki, szczypior siekamy,
  • dodajemy do ziemniaków,
  • sałatkę polewamy oliwą z pieczenia, octem balsamicznym,
  • przyprawiamy solą i pieprzem,
  • jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę,
  • parmezan trzemy na tarce,
  • po około łyżce parmezanu kładziemy na patelni w kształcie placuszka,
  • podgrzewamy do roztopienia i zrumienienia,
  • gotowy placuszek układamy na szklance odwróconej do góry dnem i czekamy aż wystygnie,
  • w koszyczkach układamy porcję sałatki, posypujemy jajkiem

file1269763830