Galaretki, dżemy, konfitury, sosy, marynaty, soki… W sklepach półki aż uginają się pod ich ciężarem, ale czy nie lepiej zrobić je samemu? Przetwory zrobione własnoręcznie zachowują więcej witamin, bo przygotowujemy je ze świeżych owoców i warzyw i nie dodajemy żadnych substancji konserwujących. Ponadto sami decydujemy o smaku i ilości przypraw dodawanych do nich przypraw czy innych dodatków…
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek
Składniki:
-1 kg czarnych porzeczek,
-1/2 kg jabłek,
-cytryna,
-1 kg cukru.
Przygotowanie
Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Dżem z cukinii
Składniki:
-2,5 kg cukinii, obranej i wydrążonej
-0,5 kg cukru
-2 galaretki cytrynowe
-skórka i sok z 1 cytryny
Wykonanie
W 5 litrowym garnku umieścić pokrojoną cukinię, wlać pół szklanki wody i gotować do miękkości (ok. 40-50 minut), co jakiś czas zamieszać. Gdy cukinia zmięknie, całość zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i galaretki, wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować wszystko razem jeszcze około 1 godziny. Gorący dżem wlać w słoiki i mocno zakręcić. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Z podanej ilości składników powinno wyjść ok 2 litrów dżemu.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Dżem wschodni
Składniki na jedną porcje:
-1,5 kg śliwek węgierek
-0,5 kg twardych gruszek
-0,5 kg jabłek
-0,5 kg cukru
-1 laska wanilii
-6 goździków
-1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Ze śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com/
Dżem z ogórka i melona z wanilią
Składniki:
-4 duże ogórki,
-cały żółty melon,
-łyżeczka nasion wanilii,
-łyżeczka świeżej mięty,
-3/4 kg cukru,
-sok z 1 cytryny.
Przygotowanie
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Melona obrać, pokroić w kosteczkę. Połączyć z ogórkiem, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 6 godz.
Następnie dodać nasiona wanilii i gotować ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Dodać posiekaną miętę oraz sok z cytryny i odstawić na całą noc.
Następnego dnia gotować 30 min. Nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić.
Konfitura z suszonych płatków róży
Pora wyrobu – czas pełni kwitnienia – czerwiec – wrzesień
Składniki:
-1 l płatków róż, najlepiej cukrowej stulistnej
-ok.30 dkg cukru
-kilka kropli soku z cytryny lub odrobina wody
Przygotowanie:
Świeżo zebrane płatki wsypać do donicy, skropić sokiem lub wodą, nakryć. Po ok.1 godzinie (lub dłużej – płatki powinny być wyraźnie wilgotne) ucierać, dosypując cukier. Dobrze utarta konfitura nie może być włóknista, zbrylona ani zbyt rzadka. Dla poprawy gęstości dosypać odrobinę cukru. Ucierania trwa ok.1 godz, czasem nieco dłużej.
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
-3 średniej wielkości czerwone cebule
-50 ml wytrawnego, czerwonego wina
-3 płaskie łyżki miodu
-1 łyżka octu balsamicznego
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Wykonanie
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy wino i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ocet, miód, roztarty w dłoniach tymianek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 minut. Odstawiamy na 30 minut żeby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu podgrzewamy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie brakuje soli, pieprzu albo octu. Dosmaczamy do swoich upodobań smakowych. Cebula wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Autor:/olainthekitchen.blogspot.com
Marmolada z pigwy
Składniki:
– 1,5 kg dojrzałych owoców pigwy/pigwowca
– 1,5 kg cukru żelującego 1:1
– 2 laski wanilii
– 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto
Przygotowanie:
Owoce umyć i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ rozdrobnić. Zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny. Wywar odcedzić do garnka. Do owoców wlać litr zimnej wody, zagotować. Wywar ponownie odcedzić. Wanilię rozkroić, wyskrobać ziarenka, dodać do wywaru razem z cukrem. Gotować, mieszając około 4 minuty. Dodać owoce i gotować, aż będą miękkie, na końcu wlać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
Dżem gruszkowo-aroniowy
Składniki:
-1 kg miękkich gruszek,
-30 dag aronii,
-35 dag cukru,
-1 opak. żel-fix do dżemów.
Wykonanie
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać umytą aronię, zmiksować przy użyciu blendera. Zasypać cukrem oraz żelem. Gotować ok. 5 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Dżem jabłkowo – dyniowy
Składniki:
-ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie
-ok. 1 kg jabłek odm. Antonówka
-ok. 2 szkl. cukru
-2 cytryny
-1 łyżka goździków (ok. 15 szt.)
-1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy – bez przykrycia – aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) – ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.
Czekoladowy dżem z jeżyn
Składniki :
-1 szklanka jeżyn
-1 szklanka cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki ginu ( powinien być rum ale gin z reguły mam a rum nie )
Wykonanie
Oczyszczone jeżyny wrzucić do garnka i dosypać cukier. Mieszając rozgotować aż sok puszczą. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kakao i rum. Wymieszać tak by miało konsystencję dobrej konfitury.
Trzymać ostudzoną w zamykanym pojemniczku w lodówce.
Taką na zapas gorącą przekładać do wyparzonych – suchych słoików , zakręcić i pasteryzować 10 minut .
Dżem marchewkowy z kardamonem
Składniki:
-1 kg marchewki,
-4 szkl. cukru,
-1 i 1/2 szkl. wody,
-skórka z 1 pomarańczy,
-8 owoców kardamonu,
-sok z 1 limonki.
Wykonanie
Marchew umyć, zetrzeć na trace o grubych oczkach. Dodać cukier, wodę oraz świeżo startą skórkę z pomarańczy. Mieszając, gotować ok. 35min. Dodać sok z limonki oraz wyłuskane ziarenka kardamonu. Gotować 5 min, gorące nakładać do słoiczków. Pasteryzować ok. 8 min.
Galaretka z jarzębiny
Składniki:
– 1 kg owoców jarzębiny
– 0,5 kg cukru
– 2 cytryny
– 1 szklanka wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)
Przygotowanie:
Owoce jarzębiny wyjąć z zamrażalnika, rozmrozić, przepłukać, osączyć i rozgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków). Otrzymaną papkę włożyć do garnka, dodać sok i startą skórkę z cytryn, zalać wodą; gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedzić przez gazę. Przecier jarzębinowy wlać ponownie do garnka, dodać cukier i gotować (pamiętając o usuwaniu szumowin). Galaretka jest gotowa kiedy kropla wylana na talerz nie rozpływa się. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w pokojowej temperaturze żeby zapobiec scukrzeniu się przetworu.
zobacz również:
- Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady
- Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
- Ciasta z jabłkami – różne przepisy
- Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości