Ciasta z gruszkami – różne przepisy

16 stycznia 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Gruszka to bardzo zacny owoc, znany w Europie już od czasów prehistorycznych. Niewiele osób o tym wie, jednak gruszka, oprócz swych wyjątkowych walorów smakowych, ma wiele właściwości leczniczych. Przeciwdziała zaparciom i wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran. Stwierdzono również, że owoce te są pomocne przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas stanu zapalnego dróg moczowych.

 

gru

Sernik z gruszkami, kajmakiem i przyprawą korzenną

 

Składniki: sernik z gruszkami

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Nadzienie serowe:

  • 1 kg sera
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 dodatkowo:

  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczka przyprawy korzennej

Foremka 26×39 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

Masło kroimy w drobna kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: Jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki nadzienia serowego wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto wykładamy na dno foremki, wlewamy masę serową a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę gruszki. Wkładamy do piekarnika na około 70 minut i pieczemy w 180*C. Studzimy.
Do kajmaku wlewamy mleko i wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Wierzch ciasta posypujemy przyprawą korzenią a z kajmaku robimy esy-floresy.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Kruche ciasto z gruszkami i nutellą

 

Ciasto: Ciasto kruche z gruszkami!

  • 150g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry. Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić

Krem:

  • 300g kremu czekoladowegonp. Nutella,
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 2 op. śmietan-fix,
  • 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy),
  • szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki żelatyny.

Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Wstawić na 30min do lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować krem na gruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można udekorować startą czekoladą lub posypką czekoladową.

Placuszki piernikowe z gruszką

 

placuszki z gruszką

Składniki:

  • 250 serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 szklanka i 2 kopiaste łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki  przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki

Wykonanie

Gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Jajka lekko roztrzepać, dodać serek i cukry, zmiksować. Wlać mleko, wsypać mąkę z dodatkami. Zmiksować do połączenia składników (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), odstawić na 15 minut. Dodać startą gruszkę, wymieszać. Patelnię delikatnie posmarować olejem, na dobrze rozgrzaną nakładać niewielkie ilości ciasta, kiedy górna warstwa placuszka pokryje się pękającymi pęcherzykami powietrza, obracać na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażać. Kolejne smażyć bez dolewania oleju.

Do smażenia można wykorzystać metalowe foremki do ciastek.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Gruszka w czekoladzie

 

gr. w czekoladzie

składniki:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 dag masła
  • 25 dag cukru
  • pół laski wanilii
  • cytryna
  • szklanka śmietanki kremówki
  • kilka kulek lodów waniliowych

Wykonanie

Gruszki dokładnie umyć i cieniutko obrać, zostawić ogonki, czubki delikatnie ściąć, aby można było je postawić na baczność. Usunąć ostrożnie gniazda nasienne ze środka specjalnym nożykiem w formie rurki, skropić całe gruszki sokiem z cytryny.
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii, w powstałym syropie obgotować gruszki na wolnym ogniu aby zmiękły. Ostudzić. Czekoladę posiekać i włożyć do malego rondelka, rozpuścić, podlać kilkoma łyżkami wody, do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę, wymieszać, ostudzone gruszki ustawione na talerzykach polać czekoladą, udekorować lodami i podawać od razu.

 

Brownie z gruszkami i kruszonką

 

Składniki: brownie z gruszkami

  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 duża gruszka

Kruszonka:

  • 50 g dowolnych orzechów
  • 3 herbatniki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Foremka 22×26 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

Do miseczki wkładamy masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody!). Rozpuszczamy a następnie studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, gdy będą już lekko podbite zaczynamy pomału wsypywać cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy mąki, kakao, sól i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy gruszkę pokrojoną w kostkę.
Herbatniki mielimy, orzechy drobno kroimy i wszystko mieszamy z przyprawą korzenną. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Babeczki czekoladowe z gruszkami

 

babeczki z gruszkami

CIASTO:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao naturalnego w proszku
  • kilka ( 5-6 ) kropli aromatu rumowego do ciast

WYPEŁNIENIE:

  • 4 małe, twarde gruszki (użyłam Konferencji)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki galaretki z proszku cytrynowej

KREM:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 czubata łyżka kakao naturalnego
  • 1 op. śmietan-fixu
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30-36%
  • dodatkowo: posypka czekoladowa

sposób przygotowania:

CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygniecia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEłNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę – mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.

KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao – dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietanę-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym

sernik z musem gruszkowym
Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 450 g kajmaku

Mus:

  • 1,5 kg gruszek
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agaru

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka

Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.

Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Deser dyniowy z gruszką i mleczkiem kokosowym

 

Składniki na 5 porcji:deser dyniowy

  • 800 g puree z dyni*
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 gruszki
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 200 g śmietanki 30 %
  • łyżeczka cukru pudru
  • cynamon

Wykonanie

Gruszki umyć, odkroić kawałek, pokroić w plasterki, którymi udekorujemy deser. Pozostałe gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki  i wrzucić do miski. Dodać puree z dyni, sok z mandarynek, 1-2 łyżeczki cynamonu i mleczko kokosowe, wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać do 5 szklanek.

Śmietankę 30 % ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Bitą śmietaną udekorować każdy deser, ułożyć wcześniej odłożone plasterki gruszki i oprószyć cynamonem.

* Puree z dyni – małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Czekoladowa tarta z gruszkami

Czek tarta z gruszkami!

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • jajko,
  • 10 dag cukru,
  • szczypta soli.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st.

Dodatkowo:

  • 2 gruszki,
  • szkl. kompotu z jabłek,
  • szkl. mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g mlecznej czekolady.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić. Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z czekoladą i cukrem, wlać kompot, zagotować. Ciepłą masę wylać na podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

 

Tort gruszkowy z winem Marsala

 

Ciasto:tort gruszkowy

  • 200 g mąki (przesianej)
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka temp.pokojowa
  • 170 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 ml wina Marsala
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Pozostałe

  • 1 kg gruszek
  • 40 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny albo śmietan-fix
  • czekolada
  • woda + sok z cytryny do nasączenia ciasta

Tortownica 21-22 cm

Miksujemy jajka z cukrem do momentu aż masa lekko zgęstnieje i zrobi się jasna. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i marsale. Chwile mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Pomalutku mieszamy wsypując mąki. Gdy składniki już się połączoną przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy 1/2 szklanki wody, sok z cytryny i dusimy do momentu aż gruszki zmiękną, ale się nie rozpadną. Wsypujemy łyżeczkę agaru, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Ciasto przekrawamy na pół, spód układamy na talerzu zakładamy obręcz od tortownicy, nasączamy i wlewamy nadzienie gruszkowe, przykrywamy drugim krążkiem, i znowu nasączamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę*, cukier i mieszamy. Śmietaną smarujemy wierzch i boki ciasta, posypujemy startą czekoladą. Przetrzymujemy w lodówce.

*Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Studzimy.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Lazania makowa  z gruszką i orzechami

 

Składniki:lazania z gruszkami

  • makaron lasagne – u mnie Lubella
  • 500 g gotowej masy makowej
  • 1 gruszka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g homogenizowanej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru

Wykonanie

Żółtka lekko rozbić, wymieszać z cukrem i śmietaną. Gruszkę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.

Foremkę o wymiarach 22×13 wyłożyć folią aluminiową.  Na dno wyłożyć płaty makaronu, posmarować je lekko sosem śmietanowym na to wyłożyć 1/4 masy makowej, posypać gruszką i przykryć kolejnymi płatami makaronu, czynność powtarzać do wyczerpania produktów, tak by ostatnią warstwę tworzył makaron polany dokładnie sosem śmietanowym. Zrobiłam 4 warstwy makowe. Ważne jest by masa było gęsto przełożona makaronem, tak by po wystudzeniu lazania była zwięzła i dała się kroić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce. przed podaniem posmarować odrobiną śmietany lub jogurtu i obsypać orzechami.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Tort stracciatella z gruszkami

 

stracciatella z gruszkami

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka śmietankowego
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • 2 łyżki nutelli
  • 3-4 gruszki
  • Żółtko

Wykonanie
Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.
Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Grillowane gruszki z sosem serowym

 

Składniki:grillowane gruszki

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • sok z jednej pomarańczy
  • 50 ml rumu
  • Sos serowy marki Tarsmak

Wykonanie:

Gruszki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ułożyć miejscem przecięcia do góry na tacce do grillowania. Stopione w rondelku masło połączyć z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym. Powstałym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnić wydrążone miejsca. Tackę stawiamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do momentu, aż gruszki będą miękkie. Podajemy polane Sosem serowym marki Tarsmak.

 

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami

 

składniki:nadziewane gruszki

  • 4 gruszki
  • 4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml miodu
  • 25 ml brandy
  • 200 g cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kardamon
  • 250 ml wina białego
  • 1l wody

Zaparzyć herbatę w litrze wody,  dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.

 

zobacz również:

 

  1. Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy
  2. Ciasta z jabłkami – różne przepisy
  3. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania
  4. Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy