Bogusiny kurak
Artykuł zewnętrzny
Wzorowałam się na pomyśle mojej przyjaciółki – oczywiście doprawiam po swojemu .
Czas : 45 minut
Składniki :
4 pałki z kurczaka
1 puszka groszku konserwowego ( ja biorę Bonduelle )
2 łyżki oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
1 łyżka masła
1/3 kostki bulionu drobiowego ( ja użyłam Bulionetki drobiowej Knorra )
pieprz mielony
1 mała łyżeczka miodu
sok z cytryny
2 łyżki pokrojonego koperku
Mięso kurczaka natrzeć miodem roztartym z olejem i szczyptą pieprzu .Na patelni rozgrzać resztę oleju z masłem i obsmażyć kurczaka na rumiano .Wlać zalewę z groszku i wrzucić połowę groszku, koper, kostkę bulionową . Dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać resztę groszku . Zagotować . Doprawić sos pieprzem i sokiem z cytryny .