smażona szynka z bobem i marchewką

16 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

300 g surowej szynki

2 czerwone cebule

200 g bobu

200 g małej marchewki

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa

  • mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką,
  • obsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy, dodajemy wodę i dusimy kilka minut,
  • bób gotujemy kilka minut w osolonej wodzie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, obieramy,
  • marchew myjemy, gotujemy w całości kilka minut,
  • na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą i ją rumienimy, dodajemy warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po chwili zdejmujemy z ognia,
  • warzywa podajemy z szynką

file1268739224