Pulpety drobiowo-kuskusowe z parowaru
Delikatne danie robione na parze z sosem cytrynowo-koperkowym .
Czas : 1 godzina
Składniki :
Na pulpety :
2 średniej wielkości cebule
50 dag piersi z kurczaka
1/2 szklanki kuskusu
3/4 szklanki wrzącej wody
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
Na sos :
1 łyżka masła
2 łyżeczki maki
½ szklanki pokrojonego koperku
sok z cytryny
cukier
sól
1 żółtko
1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.
W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .
Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.