Sos z polędwiczek wieprzowych
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 marchew
1 cebula
olej do smażenia
mączka grzybowa 2– 3 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
wegeta, pieprz
Polędwicę pokroić w ukośne plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać wegetą i pieprzem. Podsmażyć na oleju z 2 stron na rumiano. Do garnka wlać ½ l wody, włożyć pokrojoną w kostkę marchew, dodać kostkę rosołową i podsmażone mięso. Gotować na wolnym ogniu. Na tym samym tłuszczu co smażyło się mięso podsmażyć cebulę pokrojoną w półplastry, dodać do mięsa. Gotować do miękkości. Zaprawić mąką wymieszaną z mączką grzybową i śmietaną. Podawać z ziemniakami.