Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 0,7 kg. ziemniaków, po 4 pomidory i jajka na twardo, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 15 dkg. żółtego sera, szklanka śmietany, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Obraną, posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Część grubo posiekanego szczypiorku dodać do cebuli. Naczynie żaroodporne natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku, posmarować resztą masła. Na dnie ułożyć cebulę i szczypiorek. Następnie na przemian układać warstwy ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków, plastry jajek oraz pomidorów. Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zapiekankę. Piec przez 25-30 minut w temp. ok. 200 stopni.