Mielone po turecku w sosie jogurtowo miętowym

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:
2 duże podwójne piersi z kurczaka
3 duże cebule
papryki żółta 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
starty żółty ser (wg uznania)
kilka listków sałaty lodowej
przyprawa do fajitas
1 opakowanie gotowych wrapów
Salsa pomidorowa:
2-3 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Salsa pomidorowa:
Pomidory bardzo drobno posiekać. Dodać posiekany czosnek, cebulę i natkę. Polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Piersi kurczaka i papryki pokroić w średniej wielkości paski.
Podsmażyć piersi na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na drugiej patelni podsmażyć papryki oraz pokrojoną w piórka cebulę,aż ładnie sie zrumienią. Dodać do kurczaka i smażyć razem ok 2 minuty.
Wrapy podgrzać w mikrofali kilka sekund.
Ciepłe wrapy smarujemu 1 kopiastą łyżką sosu salsa. Nakładamy na niego kolejno listek sałaty (można dać więcej) trochę farszu (kurczak z warzywami),posypujemy startym serem i zawijamy w rulon lub w kopertę. Tak do wykończenia wrapów i produktów.

 

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g mieszanego mięsa mielonego

1,5 łyżki bułki tartej

1 jajko

Sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka mielonej papryki

2 łyżki oliwy z oliwek

500 g jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki

50 ml wody

Mięta- kilkanaście gałązek ( w zależności od intensywności sosu)

pół pęczka zielonej cebulki

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić na gładką masę.

Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 10 minut.

Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt wymieszany z mąką i wodą, pokrojoną miętę, pietruszkę,sól i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.