Różne pomysły na kotlety
Czy nie znudziły Wam się już tradycyjne schabowe i kotlety mielone? Jeśli tak, to zebrałam dla Was garść przepisów na fantazyjne kotlety…
Kotlety wieprzowe na mleku
- 75 dag schabu bez kości,
- sól,
- ½ szklanki mleka,
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Prymat,
- 1 łyżeczka kminku mielonego Prymat,
- 3 łyżki masła
Przyrządzanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry, lekko rozbić je tłuczkiem, posolić, skropić mlekiem, posypać pieprzem i kminkiem i skropić stopionym masłem. Tak przygotowane plastry mięsa ułożyć jeden na drugim i odstawić w chłodne miejsce, aby skruszały. Następnie układaj je na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić stopionym masłem i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Cordon Blue – błękitna wstęga
– 4 sznycle cielęce, piersi z kurczaka lub indyka
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, tymianek
– 4 plasterki żółtego sera
– 4 plasterki szynki
– 2 łyżki mąki
– jajo
– 2 łyżki śmietany
– tarta bułka
– po 2 łyżki masła i oleju
Przygotowanie:
Sznycle opłucz, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Zostaw pod przykryciem 20 minut w chłodnym miejscu. Następnie natnij w każdym głęboką kieszeń. Do każdej kieszeni włóż po plastrze żółtego sera i szynki i zepnij kieszenie wykałaczkami. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Jajko dokładnie roztrzep ze śmietaną. Panieruj kotlety najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż z obu stron na maśle wymieszanym z olejem (kotleciki powinny być zrumienione).
Bitki w miodzie
– 4 kotlety z kością (po 20 dag)
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 2 łyżki rumu
– 300 ml soku pomarańczowego
– łyżka miodu
– łyżka sosu sojowego jasnego
– tymianek
– owoce jałowca
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ładnie na gorącym tłuszczu (ok. 5 min.) w grillowej patelni. Wyjąć, posypać tymiankiem i zawinąć w folię. Pozostały tłuszcz zalać rumem i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać tymianek, sos i miód, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 min. Bitki w sosie podawać z warzywami.
Kotlety z Wilanowa
· 1/2 kg schabu bez kości,
· 100g drobiowego pasztetu,
· jajko,
· 4 łyżki bułki tartej,
· sól, pieprz.
Przygotowanie
Mięso umyć, rozkroić na plastry, każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa z obu stron grubo posmarować pasztetem.
Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z surówką z czerwonej kapusty.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Piramidki z kurczaka złociste
· 4 filety drobiowe,
· ½ kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
· 200 g jogurtu naturalnego,
· 1 opakowanie przypraw Piramidki z kurczaka złocistego KAMIS,
· 4 szpadki do szaszłyków
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z 1 łyżeczką przyprawy, dodaj pokrojoną w paski kapustę lub sałatę i odstaw na kilka minut.
Każdy filet dość cienko rozbij, posyp z każdej strony ½ łyżeczki przyprawy i pokrój na 3 równe części.
Na patelni rozgrzej olej i na dość dużym ogniu usmaż kawałki filetów.
Jogurt z kapustą ponownie przemieszaj. Załóż piramidki w następującej kolejności:
Filet, 1 łyżeczka kapusty z jogurtem, filet, 1 łyżeczka kapusty z jogurtem, filet. Całość przebij szpadką. Danie podawaj z frytkami. Smacznego!
Drobiowe pizzerki
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 1/4 papryki żółtej albo czerwonej
- 1 mały ogórek konserwowy
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa kebab-gyros
- przyprawa włoska
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przykrywamy torebką foliową i rozbijamy. Nie za cienko i nie za grubo. Przyprawiamy przyprawą kebab-gyros. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/2 część cebuli kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy. Po odparowaniu wody doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy koncentrat, keczup, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę, ogórek i cebulę pokrojone w drobną kostkę doprawiamy przyprawą włoską. Piersi z kurczaka smażymy z obu stron. Na blaszkę wyłożona pergaminem do pieczenia przekładamy piersi, na całości nakładamy najpierw sos pomidorowy, pieczarki na końcu posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut do rozpuszczenia sera. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Kotlety wieprzowe z ananasem
Składniki
plastry ananasa z puszki
1 pęczek szalotki , pokrojone w poprzek na kawałki
1 papryczka chili jalapeno
2 łyżeczki suszonego tymianku
4 ząbki czosnku , zmiażdżone i obrane
1 i 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie
4 kotlety schabowe z kością od strony karczku
Gruba sól i pieprz mielony
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sok z ananasa z puszki połączyć z posiekaną szalotką, chili, olejem, tymiankiem, posiekanym czosnkiem i zielem angielskim. Zmiksować. Wstawić do lodówki .
Sznycle wieprzowe oprószyć solą i pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym na przemian z plastrami ananasa. Posmarować marynatą z ananasa. Przykryć folią i przechowywać w lodówce 1 godzinę ( lub do 4 godzin ). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, piec kotlety około 50 minut. Możne również zamiast pieczenia zgrillować mięso.
Kotlety gryczane z sosem pomidorowym
Kotlety:
· 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
· 20dag mięsa mielonego wołowego,
· 20dag pieczarek,
· cebula,
· 15dag chudego twarogu,
· łyżka posiekanego szczypiorku,
· sól, pieprz,
· jajko,
· olej do smażenia,
· bułka tarta do obtoczenia.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z cebula na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekany szczypior, doprawić do smaku. Wyrobić na gładką masę. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
Sos pomidorowy:
· puszka krojonych pomidorów,
· cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta bazylii,
· szczypta tymianku,
· sól, pieprz,
· olej.
Cebulę obrać, drobno posiekać, wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dusić ok. 10-15min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem.
Kotleciki podawać wraz z sosem.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Fantazyjne kotlety mielone
- 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich,
- jajko,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kotlety drobiowe z serem
· 2 filety z piersi kurczaka,
· 3 jajka,
· 300 g żółtego sera w kostce,
· sól, pieprz,
· 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
· łyżeczka ziół prowansalskich,
· 1/2 łyżeczki bazylii,
· ząbek czosnku,
· 7 łyżek mąki pszennej,
· cebula,
· olej rzepakowy do smażenia,
· 1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kurczak teriyaki
· 1/2 kg filetu z kurczaka,
· 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
· łyżeczka ostrych papryczek Chili peperoncini,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 2 łyżki oleju rzepakowego,
· 1/2 łyżeczki miodu,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżki octu jabłkowego,
· płatki kukurydziane do panierki.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1,5 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Pieczone nuggetssy z kurczaka
- 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 4 szklanki płatków kukurydzianych,
- sól, pieprz,
- 2 jajka.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.
Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.
Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kotleciki drobiowe z pieczarkami
Składniki:
· 1/2 kg filetu z kurczaka,
· 200g pieczarek,
· 2 cebule,
· 2 jajka,
· 4 łyżki maggi w płynie,
· 4 łyżki oleju,
· 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
· łyżeczka ostrej papryki,
· łyżeczka soli,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie
Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na odrobinie oleju. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać podsmażone grzyby, wbić jajka. Dodać maggi, olej, mąkę ziemniaczaną, doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godz. do lodówki. Ja zamykam masę w pojemniku próżniowym, jest wtedy gotowa po godzinie.
Kłaść łyżką małe kotleciki na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Arabskie kefty z pietruszką i fetą
Składniki:
· 1/2 kg mielonej wołowiny,
· cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżka jogurtu naturalnego,
· łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
· łyżeczka oregano,
· 1/2 pęczka natki pietruszki,
· 50g sera feta,
· sól, pieprz.
Przygotowanie
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę.
Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kotlety po mediolańsku
Składniki:
· 500g schabu wieprzowego bez kości,
· 2 marchewki,
· 200g selera naciowego,
· 3 cebule,
· łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
· 850ml domowego bulionu drobiowego,
· 50ml białego wina (u mnie z ryżu),
· 50ml czerwonego wytrawnego wina,
· ząbek czosnku,
· 1/4 pęczka natki pietruszki,
· 200g ryżu długoziarnistego Halina,
· sól, pieprz,
· 3 łyżki mąki,
· 3 liście laurowe,
· tymianek,
· rozmaryn.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu.
Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Sycące kotlety z ciecierzycy i kaszy
Składniki:
· Szklanka cieciorki
· 100 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
· 2 jajka
· Czosnek
· kilka kropli oliwy
· przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek itp.
· sezam lub zmielone orzechy
· opcjonalnie warzywa gotowane, jeśli akurat mamy (u mnie była włoszczyzna z zupy)
Przygotowanie:
Cieciorkę namocz na noc, następnie ugotuj do miękkości i zmiksuj, dodaj ugotowaną kaszę*, przetarty czosnek i dopraw do smaku, dolej oliwy, wbij dwa jajka (wystarczą same białka) i wymieszaj dokładnie.
Formuj kotlety i obtaczaj w sezamie lub zmielonych orzechach.
Smaż z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawaj koniecznie z dodatkiem warzyw.
zobacz również:
-
Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
-
Dania ze śliwkami – przepisy na pieczenie mięsne
-
Przepisy na smaczne potrawy z królika
-
Różne potrawy z baraniny i jagnięciny: jak przygotować mięso baranie?