Przepisy na smaczne potrawy z królika | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na smaczne potrawy z królika

17 maja 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak przyrządzić mięso z królika? Podpowiadamy – smaczne potrawy z królika

Mięso królicze, dzięki niezaprzeczalnym walorom dietetycznym i smakowym, zyskało ostatnio dużą popularność. Jest smaczne, soczyste i lekkostrawne, dlatego dietetycy polecają je małym dzieciom. W smaku mięso królicze przypomina drobiowe, jest bardzo delikatne i lekko słodkie.

Warto wiedzieć

Mięso królicze zaliczane jest do grupy mięs białych, drobnoziarnistych o małym udziale tłuszczu. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu od 35–50 mg w 100 g mięsa, co ma istotne znaczenie głównie w żywieniu osób ze schorzeniami układu krążenia, cierpiących na skazę białkową, a także chorych na cukrzycę. Ponadto zawiera wysoki % kwasu linolenowego (C18:3), powodującego obniżenie podatności do tworzenia skrzepów krwi (podobny jak w mięsie i wątrobie ryb żyjących w tzw. wodach zimnych). W tłuszczu śródmięśniowym kwasu linolenowego jest około 3%, w tłuszczu zapasowym do 6% (bydło 0%, trzoda 0,5%). Zawiera też stosunkowo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są łatwiej przyswajane przez organizm niż nasycone kwasy tłuszczowe.
Mięso królicze jest bardzo bogate w tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B (niemal dwukrotnie wyższa niż w mięsie drobiowym). Mięso królicze zalecane jest do spożycia przez dietetyków ze względu na drugi istotny czynnik zagrożenia miażdżycą, a mianowicie homocysteinę, aminokwas siarkowy nie będący składnikiem naszej diety. Powstaje on w organizmie w procesie trawienia białka zwierzęcego, zawartego głównie w mięsie czerwonym, w trakcie przemiany innego aminokwasu siarkowego dostarczanego z pokarmem – metioniny. Cechuje się dużą zawartością mikroelementów (sole żelaza 2,9mg/100g mięsa, wapnia 13mg/100g, magnezu 21mg/100g, potasu 200mg/100g, cynku 0,51mg/100g i manganu 0,021mg/100g). Stąd jego wysoka wartość biologiczna (80) w stosunku do wieprzowiny (70) czy wołowiny (69). Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%.
Tabela 1. Zawartość cholesterolu w różnych produktach spożywczych
Wartość energetyczna 100 g mięsa króliczego wynosi 638,8 kJ, wołowego 548,7 kJ, cielęcego 382,4 kJ a kurzego 415,9 kJ. Tłuszcz króliczy jest koloru białego, miękki i delikatny. Odkładany bywa głównie w okolicy nerek i za łopatkami. Skład chemiczny tego tłuszczu pozwala na zaliczenie go do związków lekkostrawnych o dużej wartości odżywczej. Tusze królicze pochodzące ze zwierząt ubijanych przy masie ciała 2,5 do 2,7 kg, zawierają od 3-6 % tłuszczu.
Podkreślić trzeba, że mięso królika jest nie tylko dietetyczne (chude i lekkostrawne), ale też nie wywołuje alergii – mogą je spożywać osoby uczulone na białko mięsa innych gatunków zwierząt.
Tabela 2. Zawartość składników pokarmowych w mięsie różnych gatunków zwierząt (%)
Mimo tego, że Polska zaczyna być zaliczana do czołowych producentów królików mięsnych w Europie, to jednak prawie całość uzyskiwanego mięsa (90%) przeznaczana jest na eksport. Średnio spożycie mięsa króliczego na jednego mieszkańca w naszym kraju wynosi 0,4-0,5 kg, podczas gdy np. Włosi zjadają około 6 kg na osobę, Francuzi 5,5 kg podobnie jak Hiszpanie i Węgrzy. To niskie spożycie mięsa króliczego związane jest zapewne z jego dość wysoką ceną. Powszechnie uważa się, że jest to mięso dla ludzi zarówno biednych jak i bogatych. Króliki chowane w małych gospodarstwach w oparciu o własne pasze stanowią dobre źródło taniego mięsa dla rodziny. Ceny mięsa z supermarketów pochodzącego z dużych ferm przemysłowych przekraczają niestety niejednokrotnie cenę cielęciny.
Smak mięsa króliczego w dużej mierze zależy od sposobu chowu i wieku ubijanych zwierząt oraz późniejszego przyrządzenia. Mięso królika hodowlanego jest miękkie, delikatne, o bladej barwie o nieco orzechowym posmaku, natomiast mięso z dzikiego królika jest bardziej żylaste i ciemniejsze. Najlepsze są króliki w wieku 4-6 miesięcy, dobrze umięśnione. Z handlowego punktu widzenia najcenniejsze części tuszki króliczej to comber i część tylna, które stanowią ponad 62% masy całej tuszki. Należy także wspomnieć, że mięso to ma stosunkowo długą trwałość i może być przechowywane nawet do 6 miesięcy, chociaż podzielone na elementy wykazuje dwukrotnie krótszy okres trwałości niż tuszki całe.
Mięso królicze ma szerokie zastosowanie kulinarne, przyrządza się z niego pieczenie, pasztety i potrawy smażone. Przed przyrządzeniem mięso królika należny umyć i moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie wypłukać i osuszyć. Młode króliki zwykle piecze się lub smaży, starsze najlepiej udusić na potrawkę lub gulasz, dodając kawałki słoniny wieprzowej, warzywa oraz wino. Mięso, znalazło również zastosowanie w przemyśle wędliniarskim, do wyrobu wędlin, kiełbas oraz pasztetów.
Za: www.kroliki.pl,www.polrabbit.pl, www.izoo.krakow.pl, www.niam.pl.

Przykładowe przepisy

KRÓLIK PANIEROWANY


Składniki:
– 1 królik, pokrojony
– 2 łyżki soli
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pokroić mięso królika w duże paski. Garnek wypełnić mniej więcej do połowy wodą. Dodać 2 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić królika i gotować ok. 1/2 godz. Odcedzić i ostudzić. Jajka rozbić w misce. Mąkę wsypać na talerz i wymieszać z solą i pieprzem. Panierować kawałki królika w jajkach, a następnie w mące. Rozgrzać olej w patelni żeliwnej. Gdy olej jest gorący, kłaść kawałki królika. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Odsączać każdy kawałek na papierowym ręczniku, aby pozbyć się tłuszczu. Podawać na gorąco, z ulubionymi przystawkami, np. z pieczonym czosnkiem, ziemniakami puree i marchewką na parze.

KRÓLIK GOTOWANY Z BAZYLIĄ


Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 królik, pokrojony na 6 kawałków
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
– 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 łyżeczka zimnego masła
– 1/4 szklanki pokrojonej bazylii
– 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużej patelni. Mięso królika oprószyć solą i pieprzem. Smażyć partiami na patelni ok. 5 min., obracając. Wyjąć mięso i podsmażyć cebulę (ok. 2 min.). Dodać wino, gotować 1 min. lub do odparowania wina. Dodać bulion. Przykryć, dodać mięso i gotować przez 30 min. Ostudzić. Mięso podsmażyć na maśle. Polać sosem królika. Udekorować bazylią i orzeszkami pinii.

KRÓLIK W WARZYWACH


Składniki:
– 1 duży królik
– 3 plastry szynki
– 2 plasterki wędzonego boczku
– 1 średnia marchew, obrana
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku obrany
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 25 g masła
– 1 liść laurowy
– 1 gałązka tymianku
– 200 ml białego wytrawnego wina
– 300 ml bulionu z kurczaka
– ¼ kapusty
– 1 łyżka gorczycy
– 3 żółtka
– 210 ml śmietany kremówki
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku, roztarte z odrobiną soli
– 1 łyżeczka posiekanego tymianku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– sól do smaku
– ziemniaki
Przygotowanie:
Podzielić i sprawić królika. Mięso wątroby, nerek i fileciki pokroić drobno i wymieszać z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 2 ząbkami czosnku, 1 łyżeczką posiekanego tymianku, 1 łyżką oliwy z oliwek, ½ łyżeczki pieprzu. Część grzbietową wewnątrz posmarować cienką warstwą musztardy i wsypać do wewnątrz trochę soli. Następnie umieścić farsz wewnątrz. Owinąć plastrami szynki i zawinąć w folię spożywczą. Następnie posiekać wędzony boczek, marchew, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka z oliwą z oliwek i masłem, gotować przez 8 min. Włożyć nogi królika , dodać 1 liść laurowy i 1 gałązkę tymianku. Wlać wino wytrawne białe i bulion z kurczaka. Nakryć i gotować przez 20 min. Wyjąć nogi królika i odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Pokroić ziemniaki na 2,5 cm kostki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć. Włożyć do garnka z gotowanymi warzywami pokrojoną kapustę, marchewki i pokrojony boczek i gotować przez 2 min. Wyjąć liść laurowy i tymianek, odcedzić, wymieszać (zachowując wodę z gotowania). Pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na ziemniaki. Mięso z nóg królika pokroić w 1 cm kostki, stopić 25 g masła i dołożyć do ziemniaków i kapusty. Wymieszać. Nadać mieszaninie kształt ok. 2 – 2,5 cm grubości. Przechowywać w lodówce. Wodę z gotowania ponownie zagotować (ok. 10 min.). W misce wymieszać razem musztardę, żółtka jaj, śmietanę i szczypiorek. Wrzucić do wywaru. Wymieszać sos z drewnianą łyżką i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje (zajmie to około 5 min.). Rozgrzać piekarnik i upiec mięso. Wyjąć i pokroić.  Wyjąć masę z lodówki i smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Następnie przełożyć do piekarnika.  Ułożyć na talerzu.

KRÓLICZE RAGU


Składniki:
3/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 całe króliki, każdy pokrojony na 4 do 6 porcje
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 szklanka mąki instant
– 2 szklanki mielonej cebuli
– 1 szklanka mielonego selera i marchwi
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– całe obrane pomidory
– 2 liście laurowe
– 1 gałązka tymianku
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżeczka papryki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 pappardelle makaron
– 1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
Posypać kawałki królika solą i pieprzem. Opanierować kawałki królika w mące i strząsnąć nadmiar. Piec królika na oliwie na złoty kolor, około 5 min. z każdej strony. Zdjąć mięso, dodać pozostałą oliwę z oliwek, cebulę, marchew i seler i gotować, aż warzywa będą karmelizowane, mieszając od czasu (zazwyczaj około 50 min.). Dodać czosnek, pomidory, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, paprykę i oregano i gotować przez 30 min. Dodać kawałki królika z powrotem do garnka wraz z bulionem z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować, aż królik będzie bardzo miękki (45 do 55 min.). Doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Ugotować makaron. W dużej misce wymieszać makaron z ragout królika. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Udekorować świeżym parmezanem.

KRÓLIK W CZEKOLADZIE


Składniki:
– 1 królik, duży i podzielony na porcje
– 1 średnia cebula
– 2 średnie marchewki
– 15 g gorzkiej czekolady
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki (do smaku)
– 100 ml białego wina wytrawnego
– 50 g smalcu
– liść laurowy
– czarny świeżo zmielony pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i woda
Przygotowanie:
W naczyniu ceramicznym rozpuścić smalec i oliwę z oliwek. Umieść kawałki królika wcześniej osolone i doprawione pieprzem. Smażyć do złotego koloru, dodać cebulę i marchew i wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. W moździerzu rozetrzeć czosnek, czekoladę, liść laurowy i natkę pietruszki. Dodać wody jeśli to konieczne lub sos.
Czekoladowy czosnek dodać do królika i gotować na wolnym ogniu. Podawać ciepłe.

KRÓLICZE ROLADKI


Składniki:
– 1 królik lub 4 nogi
– 4 cienkie plastry boczku
– 15 cl wytrawnego wina białego (Riesling)
– musztarda
– tymianek
– rozmaryn
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– olej masło
Przygotowanie:
Pociąć królika w ładne zwarte kawałki. Natrzeć musztardą i ziołami. Owinąć boczkiem i przytwierdzić wykałaczką. Podgrzać oliwę i masło, usmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, podlać białym winem, dodać wodę oraz czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Przykryć i gotować 10 min. Następnie piec w gorącym piekarniku 180 stopni przez 35-40 min. Odstawić na 15 min. Podawać z sezonowymi warzywami.

KRÓLIK Z PIECZARKAMI


Składniki:
– 2 nogi królika, 2 siodełka
– 20 cl oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu winnego
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 200 g pieczarek
– 1 mały pęczek estragonu
– 1 łyżeczka musztardy
– ocet
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrać i posiekać czosnek i cebulę. W misce wymieszać olej, 1 łyżkę octu, czosnku i posiekaną cebulę, sól i pieprz. Dodać kawałki królika, wymieszać i marynować 12 godzin w lodówce. Następnego dnia smażyć kawałki królika w gorącym oleju i obsmażać je ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym garnku. Wymieszać marynatę z pokrojonymi pieczarkami, wlać bulion. Zagotować. Dodać estragon. Wlać do mięsa. Gotować przez 2 godziny. Wyjąć kawałki królika z pieczarkami. Wymieszać musztardę z sosem i polać królika. Podawać natychmiast.

KRÓLIK Z POMIDORAMI


Składniki:
– 4 nogi królika
– 3 łyżeczki bulionu z kurczaka
– 4 łyżki czubate MAGGI
– pomidory pokrojone w kostkę z oliwą z oliwek
– 100 g boczku
– 6 szalotek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 300 ml wody
Przygotowanie:
Obrać i posiekać szalotki. W rondlu rozgrzać olej. Dodać kawałki królika i usmażyć na brązowy kolor. Dodać pokrojony boczek, szalotki i gotować na dużym ogniu około 3 min. Wlać wodę, bulion z kurczaka i dodać pomidory. Dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu około 20 min. pod przykryciem, następnie 5 min. bez przykrycia. Podawać na gorąco.

KRÓLIK ZE ŚLIWKAMI


Składniki:
– królik 1,5 do 2 kg, pocięty na kawałki
– 3 duże cebule
– 1 butelka czerwonego wina
– 150 g pieczarek
– 150 g boczku pokrojonego
– 150 g marchewki
– pokrojone suszone śliwki bez pestek
– 300 g oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– tymianek
Przygotowanie:
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie. Obrać, pokroić cebulę i marchewki. Kawałki królika posypać solą i pieprzem. W rondlu na oliwie z oliwek usmażyć mięso. Zdjąć kawałki mięsa i opanierować w mące. W garneku usmażyć cebulę z boczkiem. Dodać mięso, marchew, przyprawy, dodać tymianek i liść laurowy. Wlać wino i przykryć. Dusić na bardzo małym ogniu przez godzinę. W patelni, podsmażyć na maśle wątrobę królika, pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do mięsa wraz z suszonymi śliwkami. Dusić kolejny kwadrans. Wyjąć liść i  tymianek przed podaniem. Doskonale smakuje ze świeżym makaronem.

Zobacz również:

  1. Jak smakuje mięso strusia?
  2. Krewetki – różne sposoby przyrządzania
  3. Jak podawać owoce morza – frutti di mare ?
  4. Szwedzki stół: jak powinien wyglądać



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Przepisy na smaczne potrawy z królika

  1. avatar Hania pisze:

    Tyle przepisów w jednym miejscu! Dziękuję! Na pewno spróbuję nie jednego z nich. Pozdrawiam!

  2. skorzystałam z przepisu królik w pomidorach był przepyszny

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...