Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

3 lutego 2014,
dodał: cherrypie
Artykuł zewnętrzny

1) Śmietanę 18% (0,5 l) wymieszaj z solą, pieprzem, przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem (1 ząbek), majerankiem, startym na tarce serem żółtym o wyrazistym smaku.
2) 4-5 dużych ziemniaków pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj na półmiękko.
3) Dodaj pokruszonego w kawałki średniego kalafiora (same kwiaty, bez tzw. głąba). Gotuj jeszcze klika minut.
4) Odlej wodę, a zamiast niej wlej przygotowana śmietanę z dodatkami. Wymieszaj.
5) Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli nie masz, wysokiej brytfanny i zapiekaj w piekarniku przez ok 30 min. w temp. 180 st.
Możesz jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub ryb.
Smacznego!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...