Placki z cukinii ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
1 cukinia
2 duże ziemniaki
2 łyżki mąki
1 jajko
1 op mrożonego szpinaku
5 plastrów boczku wędzonego surowego
2 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypiorek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ziemniaki obrać umyć, cukinie umyć, zetrzeć na tarce do warzyw,
- dodać sól, pieprz, jajko i mąkę, wymieszać,
- z powstałej masy usmażyć większe placki,
- zabezpieczyć przed wystygnięciem,
- plastry boczku pokroić, obsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni,
- na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojony w plastry czosnek i posiekany szczypiorek,
- dodać szpinak, chwilę smażyć,
- wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
- wymieszać, chwile dusić,
- na placki wyłożyć porcje szpinaku, złożyć placki na pół i posypać boczkiem.