Koktajle warzywne – różne przepisy

18 czerwca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Koktajle nigdy się nie znudzą, dlatego dzisiaj podajemy kilka przepisów na warzywne koktajle vel szejki. Koktajle warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają nam niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia.

koktajle warzywne

Marchewka, ogórek, dynia

Składniki:
– 2 marchewki
– kawałek dyni
– mały ogórek
– 1 jabłko
– sok z cytryny
– ew. odrobina miodu

Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu. 

Polecamy wyciskarki i blendery ze sklepu Puregreen.pl

 

Rukola, ogórek, orzechy

Składniki:
– 3 duże garście rukoli
koktajl Rukola, ogórek, orzechy– 1 mały ogórek
– 4 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
– jogurt naturalny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek dodając odrobinę czystego jogurtu jako warstwę pośrednią.

Marchew, cukinia, pietruszka

Składniki:
koktajl Marchew, cukinia, pietruszka– 3 marchewki
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– pęczek zielonej pietruszki
– sok z grapefruita

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, drobno pokroić. Selera i pietruszkę umyć, pokroić. Cukinię umyć, obrać i drobno pokroić po wyjęciu nasion. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z grapefruita i jeszcze raz zamieszać.

Polecamy bezprzewodowy blender Bamix ze sklepu Puregreen.pl

czerwony blender bamix

Szpinak, roszponka, rukola

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wody
koktajl Szpinak, roszponka, rukola– garść roszponki
– garść rukoli
– garść szpinaku
– seler naciowy
– 1 jabłko
– 1 brzoskwinia
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw. Brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę, rozdrobnić, dodać do blendera. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.

blender Bamix sklep Puregreen.pl

Burak, marchew i sok pomarańczowy

koktajl Burak, marchew i sok pomarańczowySkładniki:
– 1/2 buraka
– 1 mała marchew
– 4 pomidorki koktajlowe
– ćwiartka selera
– 2 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Sparzyć pomidorki i obrać je ze skórki. Usunąć skórkę z marchwi, buraka oraz selera. Pokroić warzywa na malutkie kawałeczki. Wrzucić wszystko do wyciskarki, wycisnąć sok,  dodać sok z pomarańczy i zmiksować bardzo dokładnie za pomocą blendera. Przelać do szklanek, podawać natychmiast.

Seler, jarmuż, awokado

Składniki:
– garść jarmużu
koktajl Seler, jarmuż, awokado– burak liściowy
– ogórek
– garść roszpunki
– seler naciowy
– pietruszka zielona
– awokado
– woda mineralna

Przygotowanie:
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do  wyciskarki lub blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.

wyciskarki HUROM

wyciskarki Hurom sklep Puregreen.pl

Pomidory, papryka, seler

Składniki:
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów
koktajl Pomidory, papryka, seler– mały seler korzeniowy (ok. 20 dag)
– nać selera
– 1/2 czerwonej papryki
– 0,5 l przegotowanej wody
– koperek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć (seler obrać ze skórki), pokroić na małe kawałki i wycisnąć z nich sok w wyciskarce. Przegotować wodę z solą i pieprzem, ostudzoną rozcieńczyć sok. Po schłodzeniu w lodówce podawać napój z dodatkiem lodu, posiekanego koperku lub orzechami.

Kapusta, cukinia, szpinak

Składniki:
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
koktajl Kapusta, cukinia, szpinak– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew

Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko przecisnąć przez wyciskarkę lub wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.

wyciskarki puregreen

wyciskarka Hurom sklep Puregreen.pl

Marchew, pomidor, czosnek

koktajl Marchew, pomidor, czosnekSkładniki:
– 1 pomidor
– 3 marchewki
– 1-2 ząbki czosnku
– pół cytryny
– seler naciowy

Przygotowanie:
Warzywa umyć. Liście selera osuszyć. Marchewkę obrać. Pomidora obrać ze skórki. Wszystko drobno posiekać. Czosnek wygnieść. Wrzucić wszystko do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować. Rozlać do szklanek. Podawać lekko schłodzone lub z lodem.

Szpinak, ogórek, seler

koktajl Szpinak, ogórek, selerSkładniki:
– 1 ogórek
– garść szpinaku
– seler naciowy
– sok z cytryny
– odrobina cukru lub soli

Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroć (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do wyciskarki lub blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.

wyciskarka Hurom sklep Puregreen.pl

Burak, ogórek, zioła

Składniki:
– ¾ szklanki wody lub jogurtu
koktajl Burak, ogórek, zioła– 1 nieduży, młody burak
– 1 ogórek
– ¼ zielonej papryki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sok z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę lub bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać wodę lub jogurt. Lekko wymieszać. Przelać do szklanek.

Szpinak, jabłko i imbir

Składniki:
koktajl Szpinak, jabłko i imbir– garść szpinaku
– 1 jabłko
– 1 ogórek
– sok z cytryny
– imbir
– 1 łyżka nasion lnu, orzechów itp.

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko myjemy, kroimy, wyciągamy gniazdo nasienne. ogórka myjemy, drobno kroimy. Wrzucamy do wyciskarki Hurom lub blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy na gładka konsystencję. Przelewamy do szklanek.

Czerwona kapusta, pietruszka, ba0nan

Składniki:
– 2 szklanki zszatkowanej czerwonej kapusty
koktajl Czerwona kapusta, pietruszka, ba0nan– natka pietruszki
– 1 mango
– 1 pomarańcza
– 1 banan
– woda wg. uznania

Przygotowanie:
Wszystko po przygotowaniu (umyte, pokrojone, podzielone na cząstki itp.) wrzucamy do wyciskarki lub blendera. Miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wodę według uznania i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Przelewamy do szklanek, podajemy z lodem lub lekko schłodzone.

  zobacz również:

  1. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe

  2. Koktajle owocowe – dużo przepisów

  3. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

  4. Pieczemy jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem