Zupa szpinakowa
składniki:
– 250 gram świeżych liści szpinaku
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 50 gram masła
– 40 gram mąki
– 1,2 litra wywaru drobiowego
– 125 gram kwaśnej śmietany
– sól, pieprz
– pieprz czerwony tłuczony
– 2 bułki z poprzedniego dnia
Cebulę obrać, drobno pokroić, ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę albo z solą rozetrzeć widelcem. Liście szpinaku dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać na mniejsze kawałki.
W rondelku spienić masło, zeszklić na nim cebulę, posypać mąką i przygotować jasną zasmażkę, zalać zimnym wywarem drobiowym, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu. Po około 15 minutach do zupy wrzucić liście szpinaku, gotować jeszcze przez chwilkę, zupę zaprawić kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, bułki pokroić w kostkę i bardzo powoli opiec je na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Grzanki podawać jako dodatek do zupy.