zupa krem z marchewki i suszonych moreli

6 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

500 g marchewki

250 g suszonych moreli

700 ml wody

kawałek świeżego imbiru

100 g śmietanki kremówki

oliwa z oliwek

kilka kwiatków ogórecznika (niekoniecznie)

sól,  gałka muszkatołowa, chili

  • morele moczyć w gorącej wodzie przez kilka godzin,
  • imbir obrać, pokroić w kostkę, chwilę smażyć na oliwie,
  • marchew obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę dodać do imbiru, jeszcze chwilę smażyć,
  • dodać morele, razem z wodą z moczenia i wodą, gotować przez 20 min,
  • zmiksować całość, dodać sól, gałkę muszkatołową, chili i śmietanę, chwilę gotować,
  • przelać do miseczek udekorować kwiatkami

file1267864521